V osmi domech v Přerově se objevila Legionella. Začala dezinfekce rozvodů

Reportáž: V Přerově se objevila legionella. Začala dezinfekce

Přerovská radnice zahájila dezinfekci rozvodů teplé vody kvůli zvýšenému výskytu nebezpečné bakterie Legionella. Hygienici zjistili překročené koncentrace v osmi domech, z toho dva jsou domy s pečovatelskou službou pro seniory. Zatím se nikdo nenakazil. Lidé se až do odvolání nemají sprchovat a po dobu dezinfekce nesmí vůbec pouštět teplou vodu.

Jednorázovou dezinfekci zahájil magistrát ve čtvrtek a bude pokračovat v pátek. „Dávkujeme účinnou látku ze zásobního kanystru dávkovacím čerpadlem do teplé vody,“ popsal jednatel firmy Dezinfex Lubor Pospíchal.

Události: Dezinfekce potrubí v Přerově kvůli legionelle (zdroj: ČT24)

Dezinfenkce musí být v potrubí dvě hodiny

Dezinfekce musí být v potrubí minimálně dvě hodiny. „Požádali jsme obyvatele dotčených domů, aby po dobu zásahu vůbec nepouštěli teplou vodu. Spolu s odbornou firmou pak budeme pomáhat s odpouštěním chemizované teplé vody pryč z rozvodů,“ uvedla Petra Hirschová z přerovské radnice.

Vedoucí Národní zkušební laboratoře pro legionelly Vladimír Drašar

Důchodci z domu s pečovatelskou službou si poradili, aniž by utrpěla jejich hygiena. Nesprchují se, ale používají vanu, kterou mají k dispozici. „Při sprchování se aerosol drží v malém prostoru. My máme vanu v místnosti s velkými okny, takže můžeme větrat,“ líčila vedoucí domu ve Fügnerově ulici Alena Vyplelová.

Hygienici objevili problém při namátkové kontrole

Zvýšený výskyt bakterie zjistili minulý týden pracovníci Zdravotního ústavu Olomouc při namátkové kontrole domů, které patří městu. Podle radnice se může Legionella vyskytovat v zařízení na přípravu teplé vody i v rozvodech domu.

  • Jedná se o bakteriální respirační onemocnění šířící se z vodních zdrojů, jako jsou chladicí věže, klimatizace nebo sprchy. Mezi symptomy obvykle patří těžký zápal plic, horečka, zimnice a suchý kašel.
  • První epidemie byla zaznamenána v roce 1976 ve Filadelfii mezi vojáky z amerických legií, kteří se na hromadném srazu infikovali hotelovou klimatizací. 34 z 211 nakažených tehdy nemoci podlehlo. O rok později byla identifikována nová bakterie, později nazvaná Legionella.

Bakterie se šíří ve vodovodních trubkách, klimatizacích, sprchách i chladicích systémech. Člověk se nakazí tím, že vdechne do plic vodní páru. Nákaza může způsobit různé zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. V nejtěžších případech může vést k selhání orgánů. Velmi nebezpečná je pro lidi s oslabenou imunitou.

Letos v září zabila Legionella cizince na Zlínsku, v červenci pacienta Fakultní nemocnice v Brně. Dostala se do sprch, které používali vážně nemocní pacienti. V sedmdesátých letech se ve Spojených státech nakazilo touto bakterií přes dvě stě lidí a čtyřiatřicet jich zemřelo. Také letos má dvanáct obětí v New Yorku.

Vážný problém způsobila bakterie letos v květnu na pražském Proseku. Vodu kontaminoval průsak z kanalizace. Přes třicet tisíc lidí bylo asi týden bez vody a více než čtyři tisíce z nich trpělo střevními potížemi.