Česko má strategickou smlouvu s Korejskou republikou

Předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje dnes podepsali dvouletý akční plán spolupráce v průmyslu, kultuře a také politice a bezpečnosti. Premiér Sobotka s korejskou prezidentkou diskutoval především o ekonomické spolupráci, investicích korejských firem v České republice a bezpečnostních otázkách.

„Hlavním závěrem jednání je dvouletý akční plán česko-korejského strategického partnerství,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer ve zprávě o dnešní schůzce. Strategické partnerství Česka a Koreje podle akčního plánu spočívá například ve spolupráci v kyberbezpečnosti, obranném průmyslu a jaderné energetice.

Prezidentka Pak Kun-hje  ve středu po setkání s Milošem Zemanem potvrdila zájem korejských firem podílet se na dostavbě nových bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany.

Korejci Česku nabídli také víceúčelové vojenské vrtulníky. Velký potenciál má podle obou stran prohloubení spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu a využití nanotechnologií a biotechnologií. Česko a Korea se zavázaly k podpoře kontaktů celé visegrádské skupiny, tedy Polska, Maďarska, Slovenska a Česka, s Jižní Koreou.

Jihokorejské firmy do projektů v Česku investovaly už přes 76 miliard korun. Spolupráce mezi Prahou a Soulem se má i nadále prohlubovat.

„Česko-korejské vztahy jsou již tak zavedené, že máme dokonce obchodní komoru při Česko-korejské společnosti, která se věnuje podpoře byznysu. Nemusí to být jednosměrné, že by jenom Korejci investovali u nás, ale investujeme i my v Jižní Koreji,“ vysvětluje předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Hajzlerová.