Ne pádu raketoplánu, astronaut Parazynski se bojí nesplnění úkolu

Astronaut Scott Parazynski letěl do vesmíru pětkrát. „Astronautem jsem chtěl být od svých pěti let,“ řekl v Hyde Parku Civilizace vystudovaný lékař s tím, že ve vesmírném výzkumu pracoval i jeho otec. „První výstup do kosmu byl velice dobrodružný, ale postupem času se to stávalo pohodlnějším a pohodlnějším,“ dodal Parazynski. „Nikdy jsem si nedělal hlavu s tím, že by se nepodařil start nebo výstup do kosmu,“ řekl s tím, že jediné, čeho se jako astronaut bál, bylo, že nesplní úkol.

„Vždy jsem měl za to, že vše, co bylo možné udělat pro bezpečnost raketoplánů, se stalo,“ řekl Parazynski. Po havárii Columbie Scott Parazynski vylepšoval bezpečnost raketoplánů. „Začali jsme rozvíjet řešení, jak opět učinit lety do vesmíru bezpečnými,“ popsal astronaut, který byl na prvním americko-ruském výstupu do volného prostoru. „Šlo o to zjistit, co se stalo, a zabránit tomu, aby se to opakovalo,“ popsal práci po havárii Columbie.

Asi nejnebezpečnější moment zažil Parazynski při misi STS-120 raketoplánu Discovery, kde se potýkal s poruchou solárního panelu. „Došlo k roztržení panelu,“ popsal nebezpečnou situaci. „Kdybychom měli odpojit raketoplán, mohlo by dojít ke kontaktu s lodí nebo ke ztrátě tlaku. „Bylo kritické pokusit se ten problém vyřešit,“ vypráví astronaut, který porušil pravidla NASA, aby zachránil vybavení za miliardu dolarů. „Jsou okamžiky, kdy musíte přijmout větší riziko, protože je to důležité,“ uzavřel.

Astronaut Parazynski se nebojí nehody raketoplánu, ale nesplnění úkolu (zdroj: ČT24)

„Můj asi největší zážitek byl letět s Johnem Glennem,“ zavzpomínal na prvního amerického astronauta. „Měl jsem pocit, jako bych vyhrál v loterii,“ řekl s tím, že si splnil sen letět s hrdinou svého dětství, který se do raketoplánu vrátil ve svých 77 letech. „Účastnil se různých testů, snažili jsme se zjistit rozdíl mezi mladým a starším astronautem,“ vysvětlil. „Zjistili jsme, že starší lidé se mohou jednoduše přizpůsobit životu ve vesmíru,“ shrnul Parazynski.

„Budoucnost zkoumání Marsu bude spoluprací mezi lidmi a roboty,“ domnívá se Parazynski. Právě díky robotům je podle Parazynského možné získat mnohem více údajů pro výzkum. „V budoucnu budou posádky absolvovat let s návratem,“ dodal.