Stát vrací církvi zámek v Kroměříži

V rámci majetkového vyrovnání připadne církvi zámek v Kroměříži i tamní Podzámecká zahrada. Květná zahrada zůstane státu, některé její části jsou novostavbami a podle zákona je vydat nelze.

Podle mluvčí Národního památkového ústavu Simony Juračkové podepíše dohodu o vydání Národní památkový ústav (NPÚ) s olomouckým arcibiskupstvím příští rok. Olomoucké arcibiskupství krok vítá. „Jsem rád, že dnešním podpisem pokračuje proces vydávání historického majetku arcibiskupství,“ uvedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

„Smlouvu o vydání zámku a Podzámecké zahrady chceme podepsat současně se smlouvou o služebnosti, kterou tyto objekty předáme Národnímu památkovému ústavu k dlouhodobému užívání. To bude bezplatné, ale s povinností starat se jako správný hospodář,“ dodal olomoucký arcibiskup. NPÚ tam totiž má několik pracovišť. V případě Květné zahrady ale chce arcibiskupství ještě požádat o přezkum.

Květná zahrada u zámku v Kroměříži
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

Obě strany se podle NPÚ každopádně shodly na vůli pokračovat ve spolupráci. Zástupci obou institucí podepsali dohodu o vydání Knížecího domu a Mincovny, které církev převezme v pátek.

Starosta Kroměříže Jaroslav Němec (ANO) rozhodnutí očekával. „Pro nás jako pro město se vyjasnily vztahy, s kým máme jednat o pronájmech na naše akce. Setkal jsem se s panem arcibiskupem. Slíbil, že nedojde k omezení provozu,“ řekl Němec.

Součást světového kulturního dědictví

Kroměřížský zámek je spolu s okolními zahradami zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Když se úřady rozhodovaly o vydání památky, dlouho prověřovaly, zda přilehlá Podzámecká a nedaleká Květná zahrada vždy patřily historicky k zámku.

Obrazy kroměřížského zámku čeká restaurování
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Arcibiskupství žádalo o vydání zámku proto, že tvoří jeden celek s inventářem, který mu nikdy nepřestal patřit. Obrazárna kroměřížského zámku je po Národní galerii v Praze druhou nejvýznamnější v Česku. Celý soubor více než 500 obrazů představuje unikátní sbírku i v evropském měřítku. Obsahuje plátna a desky věhlasných autorů, jako jsou Tizian, van Dyck, Brueghel, Cranach či Veronese. Nejcennějším exponátem je Tizianův obraz Apollo a Marsyas.