Ovčáček k hradní prohlídce pro Osvětimany: Žádné pochybení policie

Při prohlídce Pražského hradu uspořádané pro příznivce Miloše Zemana žádná policejní pravidla porušena nebyla. Českému rozhlasu to řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Jak odhalili Reportéři ČT, Strana práv občanů (SPO) ve spolupráci s kancléřem Vratislavem Mynářem zorganizovala pro Zemanovy příznivce z Osvětiman návštěvu jindy nedostupných hradních prostor, aniž by museli projít bezpečnostním prověřením.

„Policie postupovala podle svých vlastních regulí. Žádné pochybení policie nebylo. Postupovala standardně, profesionálně,“ tvrdí Ovčáček.

Lidi z Mynářových rodných Osvětiman a ze Zlína pozvala SPO na demonstraci konanou 17. listopadu na Albertově. Zaplatila jim cestu dvěma autobusy. Ty následně z Albertova projely bez jakékoli kontroly do garáží Pražského hradu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lidé si prohlédli běžně nepřístupné prostory, aniž museli projít bezpečnostními rámy. Někteří také usedli během prohlídky do historických křesel. Podle Ovčáčka na ně po celou dobu dohlížel pracovník hradní ochranky. Hrad pro ně připravil občerstvení včetně alkoholických nápojů.

Podobných prohlídek se konalo na Hradě v minulosti asi 150, sdělil Ovčáček. Kancelář prezidenta republiky prý již delší dobu plánuje širší zpřístupnění veřejnosti uzavřených prostor, například pro školní exkurze. Pro ty se ale občerstvení nechystá, uvedl mluvčí. Studentům bude nabídnuto především občerstvení myšlenkové, dodal.

Vydáno pod