TOP 09 doufá, že i bez Schwarzenberga znovu přitáhne voliče

TOP 09 je bez Karla Schwarzenberga v čele oslabená, přesto může v budoucích volbách navázat na to, co se jí vždy dařilo. Řekl to nový první místopředseda strany Marek Ženíšek, který považuje za zásadní pro úspěch TOP 09 podporu mladých voličů včetně prvovoličů.

Charisma Karla Schwarzenberga stálo za historickým úspěchem sotva rok staré strany ve volbách v roce 2010 a voliče dokázal bývalý předseda TOP 09 přitáhnout i v prezidentských volbách, kde se navzdory angažmá v neoblíbené Nečasově vládě dostal do druhého kola, v němž za Milošem Zemanem zaostal o necelého půl milionu hlasů z téměř pěti milionů odevzdaných. Poslední vzedmutí zažila TOP 09 loni, kdy skončila těsně druhá ve volbách do Evropského parlamentu. Nyní však jsou preference strany historicky nízké a navíc Schwarzenberg přenechal vedení strany Miroslavu Kalouskovi. Ten bude muset na uplynulá úspěšná léta navázat.

Tři ženy – není to málo?

Politolog z Fakulty sociálních věd UK Matěj Trávníček míní, že již první krok do nové éry se TOP 09 nepovedl. „Trend je pořád spíše záporný. Sněm mohl být vhodnou příležitostí obrátit to, ale podívejte se na výsledek, tiskovou zprávu, kde strana říká: Máme tři ženy. Je to něco, co může trend obrátit?“ podotkl. Dodal, že i když má nynější TOP 09 tři místopředsedkyně, je to jenom část skutečnosti, protože dvě nejvýznamnější funkce strany patří mužům a také pět zbylých členů předsednictva jsou muži.

Naznačil ale současně, že by změna ve vedení neměla straně výrazně uškodit. Poslední rok jsou její preference zhruba stabilní, ačkoli pozvolna mírně klesají. V tomto období však již nelze hovořit o TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Poslední rok nebyl Karel Schwarzenberg vidět, všude byl jenom Miroslav Kalousek. To znamená, je to takový neodchod. Je to jenom posunutí do další fáze,“ uvedl Matěj Trávníček.

Komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman dodal, že ve stínu sněmu TOP 09 zůstal skryt samotný fakt, že Miroslav Kalousek musel kandidovat na předsedu, je vlastně jeho neúspěch. „Když zakládal TOP 09, tak si byl vědom svých limitů, že jeho pověst na veřejnosti není příliš dobrá. Proto věděl, že se nemůže postavit do čela strany,“ poukázal Petr Hartman. Za šest let od jejího založení však Kalousek nedokázal „vypěstovat“ žádného vhodného Schwarzenbergova nástupce. „Takže mu nezbylo nic jiného než se pustit do riskantního podniku a převzít po něm vedení strany,“ shrnul Hartman.

TOP 09 se ještě nevzpamatovala z vládnutí

Nový první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek je přesvědčen, že se časem podaří znovu získat více voličů, ačkoli v současnosti dávají průzkumy straně naději zhruba na osm procent hlasů ve volbách, což je o třetinu méně než v posledních volbách a sotva polovina výsledku z roku 2010. Za nízkými preferencemi vidí především dozvuk někdejšího vládního působení TOP 09.

„Angažmá ve vládě skončilo v době, kdy jsme ještě nemohli prezentovat úspěchy – například vzestup ekonomiky, který by nastal. Potvrdila to i čísla v době úřednické vlády, která po nás nastoupila. Vláda pak byla prezentována jako entita, která pouze šetřila, utahovala opasky a některé věci – je upřímně řečeno třeba si přiznat – se nepodařily,“ shrnul Marek Ženíšek.

Připustil, že situaci nepomáhá současná opoziční politika TOP 09, která stojí především na vymezování se vůči vicepremiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi a prezidentu republiky Miloši Zemanovi. „Je třeba přiznat si, že tuto vizi stále ještě nesdílí tolik voličů,“ poznamenal Ženíšek.

Kalousek (…) hodil jasný signál ČSSD, že je připraven s nimi spolupracovat. Vymezil se primárně vůči Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. Čili strana se snaží vymanit z tvrdé opozice s vidinou toho, že by jí to mohlo pomoci v krajských volbách, aby se podílela na krajských vládách.
Matěj Trávníček
politolog FSV UK

Mladí voliči a Karel Schwarzenberg – témata TOP 09 i do budoucna

Je ale přesvědčen, že navrátit voliče k TOP 09 nebude tolik obtížné. Věří, že zafunguje to, nač strana vždy sázela. „Trochu jsme zapomněli na to, co nám vždy bylo vlastní – třeba v prezidentských volbách, kde kandidoval Karel Schwarzenberg – a to mít na své straně velkou část mladých, prvovoličů. Vždy to byla velká část našeho elektorátu. Věřím, že v novém vedení je celá řada lidí, kteří mohou pomoci, ať už to bude důraz na rodinnou politiku, nebo některá sociální témata,“ poznamenal.

Navíc druhý nejvyšší představitel TOP 09 očekává, že se alespoň v příštích sněmovních volbách strana ještě jednou bude moci opřít o Karla Schwarzenberga, který se na víkendovém sněmu stal čestným předsedou strany. „Kampaně jsou něco, co ho baví, a on je připraven – pokud mu zdraví dovolí – ve volbách nastoupit,“ řekl Marek Ženíšek.

Podle politologa Matěje Trávníčka TOP 09 nakonec ani nebude mít na vybranou. „Když se podíváte, tak oproti Karlu Schwarzenbergovi nemá Miroslav Kalousek moc dobrá čísla důvěryhodnosti, nemá jeho popularitu a strana bude pravděpodobně chtít dál z mediální známosti, popularity, charismatu Karla Schwarzenberga těžit,“ poznamenal.

Petr Hartman však upozornil, že ani zapojení Karla Schwarzenberga do kampaně nemusí k zisku, kterým by TOP 09 navázala alespoň na rok 2013, stačit. V minulosti Schwarzenbergovo charisma přitahovalo k TOP 09 řada voličů, kteří sledují politiku jen okrajově. „TOP 09 oslovovala mladé lidi v době, kdy měla v programu věci, které se mladým lidem nelíbily. Přesto podporovali TOP 09 právě z toho důvodu, že byl Karel Schwarzenberg v čele,“ shrnul. Pro ně je zásadním sdělením víkendového sněmu, že Karel Schwarzenberg již v čele není.

Kalousek v čele, Schwarzenberg čestným předsedou

V neděli TOP 09 významně obměnila své vedení, skončilo pětileté období, kdy straně dominoval tandem Schwarzenberg – Kalousek. Miroslav Kalousek se stal novým předsedou, zatímco Karel Schwarzenberg naplnil ohlášený odchod z vrcholné stranické politiky. Kromě Kalouska a Marka Ženíška stanuli v čele strany jako místopředsedové a místopředsedkyně Markéta Adamová, Leoš Heger, Jitka Chalánková a Helena Langšádlová.