V noci na neděli hrozí náledí na Moravě, mrazivo by pak mělo být spíš až o Vánocích

Meteorologové varují před náledím, které by se mohlo v noci a v neděli ráno tvořit na silnicích a chodnících v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Výstraha platí v neděli mezi 01:00 a 10:00 hod. V dlouhodobé předpovedi by však následujícící prosincové týdny měly být spíš teplejší. Mrazivější počasí by mohlo přijít okolo Vánoc, byť beze srážek.

„V Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji se ve druhé polovině noci a ráno, při poklesu teploty vzduchu pod bod mrazu a na vlhkém povrchu, může místy tvořit náledí,“ varují meteorologové.

Za studenou frontou totiž pronikne v noci na neděli na Moravu chladnější vzduch a teplota poklesne až na minus tři stupně Celsia. Lidé by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám a zejména řidiči sledovat dopravní zpravodajství.

Už v sobotu ráno se na některých místech varovalo před namrzáním komunikací. Ředitelství silnic a dálnic poukázalo na silnice druhé a třetí třídy na Vsetínsku s tím, že byly sjízdné se zvýšenou opatrností. Podobně i na silnicích ve vyšších polohách Jesenicka a Šumperska i v tamních lesních úsecích ležela místy nesouvislá vrstva sněhu krytá posypem.

Klínovec v Krušných horách
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Teplý prosinec, mráz o Vánocích

Začátek prosince bude podle meteorologů nejen teplejší, ale i deštivější. Postupně ale bude srážek ubývat a v závěru měsíce bude spíše sucho. Spolu s tím ale předpovídají větší zimu. Počasí o letošních vánočních svátcích by tudíž mohlo být mrazivé, i když spíš beze srážek.

Celé období od 30. listopadu do 27. prosince tak bude podle meteorologů teplotně průměrné nebo nadprůměrné, z hlediska srážek průměrné.

Ještě v dalším týdnu se oteplí a v některých dnech by dokonce mohly padnout teplotní rekordy, uvedli meteorologové. Ochlazení má přijít právě v týdnu kolem Vánoc, kdy by průměrná noční teplota měla klesnout k pěti stupňům pod nulou. Přes den by mělo být v průměru kolem nuly, minimální průměrná teplota by měla být minus tři stupně Celsia.

  • Nejchladnější období od 30. 11. do 27. 12. bylo v roce 1969, průměrná teplota činila - 6,1 stupně.
  • V roce 1974 napak meteorologové zaznamenali zatím nejvyšší průměr 2,9 stupně nad nulou. Tehdy spadlo i nejvíce srážek, v úhrnu 90 milimetrů.
  • Nejsušší bylo sledované období v roce 1972, kdy úhrn srážek činil jen čtyři milimetry.