Schwarzenberg jde od kormidla. TOP 09 vplouvá do neznámých vod

V kampani před sněmovními volbami v roce 2010 se objevil Karel Schwarzenberg ve videoklipu jako admirál čerstvě zformovaného uskupení TOP 09, nyní si na víkendovém sněmu „topka“ zvolí jiného předsedu. Schwarzenberg už před časem avizoval, že na post stranické hlavy znovu kandidovat nebude. Novým šéfem se stane dosavadní druhý muž strany Miroslav Kalousek, který ve volbě o předsednický post nemá protikandidáta. Sledovanější tak bude hlasování o postech místopředsedů.

„Jak říká Kazatel, je čas přicházení a čas odcházení. Z postu předsedy odcházím, nejsem příznivec toho, aby strany vedli starci, je na čase, aby přišli mladší,“ řekl v Událostech, komentářích odcházející předseda strany. Na námitku, že Miroslav Kalousek není úplně svěží vítr do české politiky, dodal: „I tak, s prominutím, bych mohl být jeho otec.“

Jakkoli se stranického života v poslední době příliš neúčastnil, byl Karel Schwarzenberg symbolem TOP 09. Je to v podstatě nositel takového, řekl bych, havlovského étosu, který dělal z TOP 09 volitelnou stranu a odlišoval ji od ODS. Takže odchod Karla Schwarzenberga může narušit podstatu látky jménem TOP 09, pro kterou můžou být důsledky značné.
Petr Honzejk
komentátor Hospodářských novin

Odcházející předseda TOP 09 nechtěl delegátům sjezdu určovat nikoho pro volbu místopředsedy. Je podle něj jen a pouze na nich, koho zvolí. Sám pouze konstatoval, že považuje za nejlepšího kandidáta stávajícího místopředsedu Marka Ženíška.

Slábnutí spolupráce se Starosty je přirozené, dveře ale mají otevřené

Podle Schwarzenberga je v současnosti pro stranu důležité držet se svých zásad a nepodléhat populismu a demagogii, což určitá sféra volebního spektra oceňuje. Postupné slábnutí spolupráce ze strany Starostů a nezávislých, s jejichž podporou se dostala TOP 09 do Poslanecké sněmovny, považuje Karel Schwarzenberg za přirozené. „Každá koalice si po čase jde na nervy,“ říká k tomu.

Hnutí podle něj naprosto oprávněně lobbuje pro menší obce a díky spolupráci s TOP 09 se mu podařilo prosadit některé normy na jejich podporu. „Samozřejmě musejí také někdy hledat blízkost vlády, aby se prosadili. Nicméně sdílíme mnoho společných ideálů a pan Gazdík má naprostou pravdu, uvidíme, jak uspějí samostatně v krajských volbách, a to bude mít na jejich další rozhodování vliv. Je to na tomto hnutí, jak se v budoucnu rozhodnou, jsou u nás vždycky vítáni, bezvadně se nám s nimi spolupracovalo,“ uvedl Karel Schwarzenberg s tím, že snad ještě příležitost ke spolupráci oba subjekty najdou.