„Čištění“ registru vozidel pokračuje, vypadnout mohou značky v depozitu

UDÁLOSTI: Majitelé mohou o RZ v depozitu navždy přijít (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy pokračuje v čištění registru vozidel. Po tzv. polopřevodech hrozí vymazání bez možnosti návratu těm vozidlům, jejichž registrační značky umístili majitelé do depozitu. Z registru s koncem roku vypadnou auta, jejichž značky jsou v depozitu déle než rok a půl a jejich majitelé neohlásili, že depozit prodlužují. Pokuta potom hrozí lidem, kteří neohlásí stav svého vozidla a depozit používají kratší dobu než rok a půl.

Depozit slouží majitelům aut nebo motocyklů, které z různých důvodů nejezdí. Často jde o veterány patřící sběratelům, které většinu času stojí, ale současně není vyloučeno, že se zase někdy na silnici vydají. „Do depozitu se to dává, aby se neplatilo povinné ručení. Jsou to historické automobily, které mají velké obsahy, ze kterých by se ročně platily tisíce korun,“ shrnul sběratel veteránů a majitel muzea z Kuksu Dušan Erlebach.

Maximální doba depozitu je rok, lze ji poté ještě prodloužit o šest měsíců nebo požádat o nový. Na úřadech ale leží i značky od aut, o kterých nikdo nic neví. Podle ministerstva dopravy některé uložené značky nepatří opečovávaným veteránům ze sbírek, nýbrž autům, která už ve skutečnosti neexistují. Rozhodlo proto, že značky od vozidel, jejichž majitelé se do konce roku neozvou, a současně jsou na úřadech déle než rok a půl, vyhodí. „Chceme registr vyčistit od vozidel, která už jsou jenom fiktivní,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

K žádosti o nový depozit slouží formulář, při jehož odevzdání se ještě musí zaplatit 50 korun. Kdo ho letos nevyplní a současně využívá depozit déle než rok a půl, se již nikdy na silnici ve svém dočasně odstaveném autě nevydá. „Takové vozidlo nebude možné provozovat na pozemních komunikacích. Už nikdy nelze obnovit toto řízení,“ varoval vedoucí královéhradeckého dopravního odboru Petr Černohlávek. Úřady navíc chtějí informace i od lidí, kteří mají značky v depozitu kratší dobu. V opačném případě jim hrozí pokuta.

Formální zánik části dočasně vyřazených aut je dalším krokem pročišťování registru vozidel. Začalo již v polovině roku, kdy podobným způsobem zanikla auta v polopřevodu – starý majitel ho odhlásil a nový nepřihlásil. Mohlo jít o opomenutí nebo například vyhýbání se platbě ekologické daně. Taková auta již v registru nejsou a nelze je znovu přihlásit.