Český a slovenský ministr financí se shodli na větší ochraně hranic Unie

Český a slovenský ministr financí se shodli na větší ochraně hranic Unie (zdroj: ČT24)

Česká republika a Slovensko jsou připraveny v souvislosti s migrační krizí a hrozbou terorismu financovat opatření k většímu zabezpečení vnější hranice Evropské unie, vznik evropské pohraniční stráže nebo evropské zpravodajské agentury, řekl po setkání se slovenským ministrem financí Peterem Kažimírem český šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO).

„Uvědomujeme si vážnost bezpečnostní situace a shodli jsme se, že je naléhavá potřeba učinit opatření k zabezpečení hranice. Je třeba se vrátit na styl hranice mezi Slovenskem a Ukrajinou nebo Polskem a Ukrajinou. Je třeba zorganizovat evropskou pohraniční stráž a vznik evropské zpravodajské agentury, která by si vyměňovala informace o potenciálních teroristických hrozbách. Jsme oba připraveni toto financovat,“ uvedl Babiš.

Evropa by tak podle něj neměla už dávat peníze na ochranu hranice jednotlivým státům a měla by celý systém centralizovat. Dále by se podle Babiše měly vyjednat s Tureckem konkrétní platby za konkrétní kroky, které by zabránily pašerákům lidí v činnosti. „A rovněž by bylo dobré, aby se zapomnělo na kvóty, protože to není způsob, jak řešit uprchlickou krizi,“ uvedl Babiš.

Kažimír k tomu uvedl, že Slovensko je připraveno vyslat jednotky do evropské agentury pro ochranu hranic Frontex a zúčastňovat se dalších operací na ochranu hranic EU. „A vnímáme to jako přirozené pokračování hledání řešení tohoto problému,“ uvedl. Frontex koordinuje spolupráci mezi členskými státy v oblasti řízení vnějších hranic.

Vydáno pod