Zeman: Sobotka postojem k migraci ohrožuje bezpečnost Česka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle prezidenta Miloše Zemana přehlíží reálné nebezpečí, které s sebou přináší uprchlická vlna, a ohrožuje tak bezpečnost Česka. Zeman to řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Odmítl také kritiku svého vystoupení na akci na Albertově, které se účastnil i předseda Bloku proti islámu Martin Konvička. U politiků ale prezident zastání nenašel. Vedle Sobotky se vůči jeho výrokům ohradili i další koaliční politici a také opozice.

Zeman v úterý na velitelském shromáždění české armády prohlásil, že je naivní se domnívat, že neexistuje souvislost mezi migrační vlnou a terorismem. Sobotka v reakci uvedl, že nebezpečí představují teroristé, nikoliv uprchlíci, kterým je třeba pomoci.

Podle Zemana je takový postoj pro Česko nebezpečný: „Svou váhavostí, svou nerozhodností a řadou dalších zdánlivě smířlivých a zdánlivě humanistických gest, která podle mého názoru nedoceňují reálné nebezpečí, protože já na rozdíl od něj pokládám migrační krizi za organizovanou invazi,“ řekl deníku. Islámský stát podle Zemana nesporně dodává džihádisty do migračního proudu, což prý potvrdily útoky v Paříži.

Nemůžu být lhostejný k tomu, co prezident provedl v novinách Je to vysoce a vysoce neseriózní. Premiér a celá vláda postupují velmi zodpovědně… Mám obavu, že pan Zeman si zase vyřizuje nějaké staré účty a poškozuje tím i naši zemi.
Milan Štěch
předseda Senátu

Premiér ale oponuje, že bezpečnostní situaci v Česku vláda intenzivně sleduje a po celou dobu migrační krize má díky kontaktům se zpravodajci vše pod kontrolou. „Na jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu, kterého se prezident nedávno účastnil, bezpečnostní opatření vlády nijak nekritizoval,“ poznamenal Sobotka. 

Zeman: Na Albertově jsem vyzýval k toleranci

Slovní přestřelka mezi premiérem a prezidentem začala minulý týden, když Sobotka uvedl, že se Zeman projevem 17. listopadu po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize.

Víte, já jsem starý pán. A já s úsměvem přehlížím klukovské drzosti, jako je tato. Nicméně bych byl rád, aby premiér pochopil, že na Albertově jsem naopak veřejně vyzýval k toleranci, k dialogu a k respektování různých názorů.
Miloš Zeman
Největší rizika boje s terorismem jsou bohužel už desítky let uvnitř schengenského prostoru. Prezident to přehlíží a bohužel hraje na nejnižší pudy a nejnižší emoce.
Miroslav Kalousek

O tom, kdo bude stát na pódiu, rozhodovali podle prezidenta organizátoři. „Nejsem ani kádrovák ani cenzor,“ podotkl. Blok proti islámu nijak nestudoval, o kontroverzních výrocích Martina Konvičky se prý dozvěděl až nedávno a označil je za „bezesporu extrémní a nepřijatelnou polohu“. Pokud se ale nezachází do těchto poloh, má podle Zemana každý právo kritizovat jakékoliv náboženství.

Prezident ve čtvrtek na Hradě poděkoval policejnímu šéfovi Tomáši Tuhému za ochranu, kterou policie zajistila 17. listopadu na Albertově „při akci na podporu prezidenta“. Oznámil to jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident podle něj v této souvislosti poděkoval také řediteli Útvaru pro ochranu prezidenta Vladimíru Machovi.

Sobotka: Budu mít s prezidentem trpělivost

Zeman nicméně uvedl, že současné spory by neměly mít žádný vliv na jejich vztah s předsedou vlády. „Politici spolu mají vycházet, ať si o sobě myslí cokoli, protože v obou případech byli legitimně a demokraticky zvoleni v tajných a svobodných volbách,“ poznamenal. Také Sobotka už dříve uvedl, že kvůli sporům nechce zpřetrhat komunikaci s Hradem.

Premiér ale dál trvá na tom, že prezident nemá vystupovat na jednom pódiu s extremisty a xenofoby: „Přímo volený politik by neměl jen pasivně přijímat převažující společenské nálady, ale měl by aktivně hájit pravdu i mravní a humanistické zásady bez ohledu na to, že je to momentálně nepopulární.“ Premiér rovněž podotkl, že T. G. Masaryk se dokázal během hilsneriády jednoznačně postavit proti antisemitismu.

Konvička byl 18. listopadu obviněn z podněcování k nenávisti vůči muslimům právě kvůli svým výrokům na Facebooku. V případě odsouzení mu hrozí šestiměsíční až tříleté vězení. K trestnému činu totiž podle policie využil veřejně přístupnou počítačovou síť.

Budu mít s panem prezidentem trpělivost, podobně jako jsem ji měl v uplynulých dvou letech… Ústavní činitelé by měli být schopni spolu hovořit. Chtěl bych, aby především respektovali zájem státu. Ten by měl respektovat i pan prezident.
Bohuslav Sobotka
premiér

Za Sobotkou ale stojí koaliční partneři i většina opozice. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) vláda v otázce uprchlíků postupuje zodpovědně. „Se slovy pana prezidenta nemohu souhlasit… Bohužel chce být viděn. Nevím, jestli už zahajuje předvolební kampaň,“ řekl Štěch České televizi.

Odmítl i Zemanovo tvrzení, že nevěděl, kdo je pan Konvička: “Pokládám to za účelové. Rozhodně to vědět měl, takže se buď na tak významné akce špatně připravuje, nebo nemluví pravdu,“ dodal.

Předseda ANO Andrej Babiš ale považuje za nešťastné, že spor mezi prezidentem a premiérem dál pokračuje. „Potřebujeme být naopak jednotní a zklidnit komunikaci. Naše vláda dělá maximum,“ řekl ČT. Podobně se vyjádřil také šéf lidovců Pavel Bělobrádek: „Považuji za nedůstojné, aby si takto významní ústavní činitelé vyměňovali takto zásadní názory přes média.“

Současná situace je velmi vážná. Premiér se chová jako ustrašenec a ještě si dovolí kritizovat prezidenta za to, že požaduje ochranu hranic.
Marek Černoch
místopředseda Úsvtu

Zemana kritizuje i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Prezident podle něj hraje na nejnižší pudy a emoce. Stejný názor má i Miroslava Němcová (ODS). TOP 09 a Starostové navíc v reakci na Albertov přišli s návrhem, že by významná pamětní místa v den souvisejících státních svátků měla být k dispozici lidem, kteří si chtějí připomenout historické události. Navrhnou proto změnu shromažďovacího zákona, která by měla zabránit zneužití těchto lokalit. 

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika by ale vláda mohla být ještě důraznější. „Jak při ostraze vlastního prostoru, tak Schengenu. Situace není dobrá, každé podcenění znamená riziko,“ domnívá se. Nejde podle něj o vyvolávání nenávisti vůči migrantům, ale „současně je dnes každému už jasné, že v rámci migrační vlny se mohou vmísit i osoby, které mohou znamenat bezpečnostní riziko pro Českou republiku“.  

S prezidentem a Kováčikem souhlasí i místopředseda Úsvitu Marek Černoch, který byl jedním z těch, kdo stáli po boku Miloše Zemana 17. listopadu na Albertově. „Situace je velmi vážná. Premiér se chová jako ustrašenec a ještě si dovolí kritizovat prezidenta za to, že požaduje ochranu hranic,“ řekl ČT.