Nechat chátrat, nebo odstranit na vlastní náklady? Obce řeší, co s ruinami

Obce neví, co s chátrajícími domy o které se jejich majitelé nestarají. Pokud se k nemovitosti vlastník navíc ani nehlásí, pak musí obec nechat objekt nejen strhnout, ale demolici musí také zaplatit.

Peníze pak můžou obce na majitelích vymáhat zpětně. Jenže majitelé bývají často například v exekuci, a tak ani vymáhání nebývá účinné. Na praxi si opakovaně města a obce stěžují, ministerstvo jim zatím pomůže ale jen s demolicemi těch objektů, které obce a města vlastní. Pro příští rok je na to vyčleněno 100 milionů korun.

Nepříjemnost v centru města, tak nazývá místostarosta Bohumína cihlový dům v Žižkově ulici. Přístavba je rozestavěná už roky, chybí omítka, okna jsou buď zabedněná, nebo zůstala rozbitá. Podle statika alespoň prozatím nehrozí, že by se dům zřítil na některou ze sousedních budov, anebo dokonce na procházející lidi.

Obce řeší, co s ruinami (zdroj: ČT24)

Podle radnice je to ale jen otázka času. V třípatrovém domě jsou už například propadlé všechny stropy i garáže. „Už dlouhá léta majitel tvrdil, že ten dům prodat nechce a nemá zájem o jakoukoliv nabídku ze strany města,“ řekl místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).

Po jiném domě jen o pár ulic dál zůstává už jen zatravněná parcela. Vynucenou demolici musela radnice zaplatit. „Vedeme v evidenci pohledávku za více než 200 tisíc korun,“ řekl Bruzl.

Takové starosti má v Česku většina obcí a počet nařízených demolic roste. Už příští rok by jim mělo pomáhat i ministerstvo pro místní rozvoj. Dotace by se ale týkaly jen opuštěných bytových domů ve vlastnictví města.