Každý by měl na Facebooku vážit, co dělá, říká Helena Válková

Interview ČT24: Helena Válková (zdroj: ČT24)

„Všichni dnes mají strach. Společnost se v důsledku toho radikalizuje a stále více rozděluje,“ uvedla v pořadu Interview ČT 24 poslankyně hnutí ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. Řekla, že radikalizace se týká také politiky a je to zřejmé i v Poslanecké sněmovně.

„Migrační vlna nabírá ve svých důsledcích na tempu, takže čelíme opravdu velké výzvě. Já říkám spíše výzvě, než hrozbě,“ sdělila v rozhovoru Helena Válková. „Hrozba samozřejmě vždy existuje ve chvílích, kdy se něco mění tak masivním způsobem jako teď. Ale je to současně také výzva pro společnost, aby se vzpamatovala. Aby ty hodnoty, o kterých říká, že jsou jejími hodnotami, tak aby se za ně dokázala postavit a bránit je.“

Nenávist a strach on-line

V rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou se bývalá ministryně spravedlnosti věnovala také problému sociálních sítí, kde se v reakci na uprchlickou vlnu projevuje strach, radikalizace a rozdělení společnosti zřejmě nejvýrazněji.

„Každý, kdo vstupuje do veřejného prostoru na sociálních sítích, by měl zvážit, do jaké míry dá volný průchod svým emocím a jestli to jeho jednání už v určitém momentu nepřekročí povolené hranice,“ řekla Helena Válková v souvislosti s využitím internetu lidmi, kteří se stávají podezřelí z trestných činů podněcování k nenávisti, jako se to stalo v případě předsedy hnutí Blok proti islámu, entomologa Martina Konvičky.

Ten byl obviněn za výroky, které zveřejňoval na svém facebookovém profilu. Jeden z nejhlasitějších odpůrců islámu v Česku vyzýval ke zřízení koncentračních táborů pro muslimy nebo rozemletí vyznavačů islámu na masokostní moučku.

Nenávistný obsah na internetu lze již nyní hlásit na policii

„Nenávistné obsahy na internetu lze hlásit na speciální hotline policie,“ upozornila Kateřina Jamborová z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra s tím, že nejde jen o Facebook, ale i různé druhy specializovaných webů. „Problém není v internetu, ale spíše v tom, jak společnost na jeho problematické využití zareaguje,“ dodal výkonný ředitel Internet Info Ján Simkanič.

Nenávistný obsah na internetu lze již nyní hlásit na policii (zdroj: ČT24)

„Jsme si vědomi toho, že extrémní skupiny využívají sociální sítě,“ doplnila druhou stranu problému. „Pokud zasáhneme do běžných nástrojů běžných uživatelů, nezabráníme komunikaci teroristů,“ upozornil Simkanič na to, že teroristé využívají speciální kódované způsoby komunikace.