Novým předsedou Rady Českého rozhlasu je Petr Šafařík

Novým předsedou Rady Českého rozhlasu byl zvolen její dosavadní místopředseda a vysokoškolský pedagog Petr Šafařík. Ve funkci nahradil Michala Stehlíka, který krátce před tím spolu s dalšími dvěma členy předsednictva rezignoval. Novými místopředsedy budou Ivan Tesař a Milan Badal.

Šafařík je s krátkou přestávkou členem rady rozhlasu od poloviny roku 2011. Od loňského května byl jejím místopředsedou. Předsedou rady byl zvolen nejmenším možným počtem hlasů. Podpořilo ho pět z devíti hlasujících. Stejnou podporu dostali i dva noví místopředsedové. 

Stehlík svou rezignaci zdůvodnil okolnostmi kolem odchodu předchozího generálního ředitele Petera Duhana a následné opakované volby prozatímního ředitele. Po poměrně turbulentním období podle něj v radě vznikla shoda, že je potřeba obměnit vedení  a „najít novou cestu“.

Zaměstnání Duhanova syna bylo nezákonné

Duhan na začátku října odstoupil ze zdravotních důvodů krátce předtím, než se mimořádně svolaná rada začala zabývat jeho údajným porušením zákona a možným odvoláním v souvislosti se zaměstnáním syna Andreje. 

Dozorčí komise rady nyní došla k závěru, že zaměstnání Andreje Duhana, ale také zaměstnání bývalého radního Tomáše Ratiborského a rovněž jeho syna bylo v rozporu se zákonem. Zákon o Českém rozhlasu ale žádné konkrétní sankce nebo tresty v případě porušení normy nezmiňuje. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Rozhlas nyní řídí prozatímní generální ředitel Karel Zýka. Rada ve středu schválila výši jeho mzdy ve výši 150 tisíc korun měsíčně. Jeho předchůdce bral o 10 tisíc více. Novým mluvčím rady byl zvolen Tesař. Nahradil Jiřího Vejvodu, který odstoupil z funkce místopředsedy.

Na nového generálního ředitele Českého rozhlasu je vyhlášené výběrové řízení. Termín pro podání přihlášek rada stanovila na 9. prosince. Uchazeči musejí předložit projekt na období 2016 až 2021. Do druhého kola postoupí pět kandidátů, kteří absolvují veřejné slyšení. Volba generálního ředitele proběhne nejpozději 3. února 2016.

Vydáno pod