Ústavní soud se nejspíš zkompletuje, Fiala má podporu senátního výboru

Novým ústavním soudcem se zřejmě stane Josef Fiala (zdroj: ČT24)

Senátní ústavně-právní výbor v tajné volbě jednomyslně doporučil schválit nominaci Josefa Fialy na ústavního soudce. Senátoři ho tak zřejmě příští středu odsouhlasí.

Pokud horní komora nominaci Josefa Fialy schválí, patnáctičlenný tým ústavních soudců zůstane na dlouhou dobu kompletní. U Ústavního soudu by měl Fiala nahradit Vladimíra Kůrku, jehož desetiletý mandát skončí 15. prosince.

Případné zvolení k Ústavnímu soudu označil Fiala za vrchol kariéry pro každého právníka. Ústavní soud by se podle něj neměl stát poslední dovolací instancí civilního soudnictví. „Ústavní soud je přece orgánem ochrany ústavnosti. Jak deklaruje ve svých rozhodnutích, není třetí či čtvrtou instancí obecného soudnictví,“ řekl novinářům.

Fiala byl asistentem řady ústavních soudců, má i advokátské zkušenosti, zdůraznil předseda výboru Miroslav Antl (za ČSSD). Členové výboru se ptali, jak se k úloze asistenta dostal. „On sám řekl, že to bylo vždy výběrem od samotných ústavních soudců, a to na základě jeho odbornosti,“ zmínila redaktorka ČT Anna Racková.

Na projednávání se neprojevila nepotvrzená podezření z plagiátorství či z vylepšování počtu publikací. „Profesor Fiala je podle mého názoru, pokud jde o kandidáta na soudce Ústavního soudu, bez poskvrny. Vůbec jsem to nezohlednil,“ komentoval to Antl. Fiala uvedl, že se senátoři klidně mohli na záležitost zeptat.

Kandidát na ústavního soudce Josef Fiala
Zdroj: ČT24

Zeman si myslí, že Fialova specializace doplní ostatní

Josef Fiala je členem Legislativní rady vlády a působí také jako rozhodce a člen rozkladových komisí. Vyučoval i na olomoucké univerzitě a je vedoucím autorského kolektivu učebnic občanského práva hmotného. Prezident Miloš Zeman ho v říjnu navrhl právě proto, aby jeho specializace na občanské právo hmotné doplnila spektrum ostatních specializací u Ústavního soudu.

Zeman dal Fialovi přednost před několika dalšími kandidáty. Jedním z nich byl Zdeněk Kühn z Nejvyššího správního soudu. Kromě odbornosti hrála ve prospěch Fialy i vyšší akademická hodnost. Fialovu nominaci má posoudit ještě senátní výbor pro lidská práva.