Soud poslal do vězení dozorce, kteří kradli z vězeňského pracoviště měď

Soud poslal do vězení dozorce, kteří kradli měď

Tři dozorci heřmanické věznice půjdou na dva a půl až čtyři roky do vězení za krádeže. Roku 2012 vyvezli z provozovny, ve které odsouzení třídili kovový odpad, asi čtyři tuny mědi a pozinkovaného plechu za půl milionu. Čtvrtý obžalovaný strážný dostal podmínku, protože se přiznal a pomohl usvědčit ostatní. Krajský soud zamítl jejich odvolání. Rozsudek je pravomocný.

Nejpřísnější trest dostal bývalý velitel eskorty Jaroslav Schiller, který byl podle verdiktu hlavním organizátorem rozkrádání. Senát krajského soudu v Ostravě mu potvrdil čtyři roky vězení. „Rozhodně podám dovolání,“ reagoval Schiller.

Dozorci měli vězně hlídat při třídění barevných kovů. Část mědi si přitom dávali stranou. Někteří vězni jim prý materiál sami nosili. Dostávali za to třeba cigarety. V kůlně vězeňského areálu si udělali tajný sklad, ze kterého pak jejich komplici auty odváželi suroviny do výkupen na okraji Ostravy. Když je strážní do věznice pouštěli, vydávali je za někoho jiného.

Strážné udal odsouzený

Generální inspekce bezpečnostních sborů začala dozorce sledovat na základě udání jednoho vězně. Spolu s policejní zásahovou jednotkou je zadržela v listopadu 2012 v okamžiku, kdy vyváželi z  věznice jeden a půl tuny mědi. Dostali by za ni asi dvě stě tisíc korun. Od jara toho roku měli ukrást suroviny za nejméně milion. U soudu se podařilo prokázat jen tři případy za půl milionu. Také z původně jedenácti obžalovaných okresní soud šest lidí zprostil obžaloby.

Pracoviště pro odsouzené v areálu heřmanické věznice
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Kromě tří dozorců půjde na dva a půl roku do vězení také podnikatel Aleš Kavalčík, který zajišťoval řidiče pro odvoz mědi. Okresní soud ho potrestal pouze podmínkou, na základě odvolání státního zástupce mu nyní krajský soud změnil trest na nepodmíněný. „Trest se mi jevil jako nízký, protože to byl jeden z organizátorů krádeží,“ uvedl státní zástupce Alois Dlouhý.

Žalobce: Byly to černé ovce

Dlouhý označil odsouzené příslušníky vězeňské služby za černé ovce. „Takové černé ovce se mohou vyskytovat v každém bezpečnostním sboru. Je dobře, že byli usvědčeni,“ řekl státní zástupce. Ocenil přístup vedení heřmanické věznice, která povolila odposlouchávání a sledování podezřelých.