Zeman: Myslet si, že migrační vlna a terorismus nesouvisí, je naivní

Je naivní domnívat se, že neexistuje souvislost mezi migrační vlnou a terorismem. Uvedl to prezident Miloš Zeman na velitelském shromáždění české armády. Upozornil také na fakt, že Česko slouží jako tranzitní země pro teroristy. Armáda nyní podle něj stojí před novými úkoly. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci uvedl, že nebezpečí představují teroristé, nikoliv uprchlíci.

Přesvědčení, že neexistuje žádné spojení mezi současnou migrací a terorismem, by podle Zemana znamenalo předpokládat, že do vlny migrantů „nebyli zahrnuti i potenciální džihádisté, jejichž počet samozřejmě nedokážeme přesně odhadnout, ale někteří z nich se rovněž podíleli na zmíněných pařížských atentátech“. Nebezpečí se podle Zemana přiblížilo k českým hranicím.

Podle francouzské policie přišlo několik pařížských útočníků do Evropy přes Řecko. V souvislosti s útoky v pařížské metropoli, které si vyžádaly kolem 130 obětí, se jako o tranzitní zemi teroristů mluví i o Česku. „Vedení různých teroristických akcí doporučuje Prahu jako bezpečnou tranzitní cestu, jak se ostatně ukázalo i při nedávných atentátech v Paříži,“ uvedl prezident.

Sobotka: Nebezpečím nejsou uprchlíci

Na slova prezidenta Zemana reagoval i premiér Bohuslav Sobotka. „Nebezpečí představují teroristé, ne uprchlíci. Rizikem pro evropskou bezpečnost jsou bojovníci Islámského státu, ne ti, kteří před nimi utíkají,“ uvedl. „S teroristy je potřeba důsledně a tvrdě bojovat, migrační vlnu je nutno regulovat už na vnějších hranicích EU a lidem, kteří utíkají před válkou, musíme pomoci,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Armáda podle Zemana stojí před novými úkoly

Zeman ocenil přípravu vojáků na případné nasazení k ochraně hranic. Významné to podle něj může být zejména v okamžiku, pokud by byly uzavřeny německo-rakouské hranice a migrační vlna by se přelila výrazněji do Česka. „Bránit hranice své vlasti je první povinností každé národní armády, tedy i první povinností ČR,“ uvedl. 

O potřebě připravenosti armády na případnou změnu migrační trasy mluvil i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Podle něj se armáda primárně připravuje na vojenské ohrožení, musí být ale připravena zasáhnout i v případě nevojenského nebezpečí, například právě na českých hranicích. „Obrana není jen věcí armády, týká se všech občanů. To je to základní, co je potřeba, aby si všichni uvědomili,“ poznamenal Bečvář.

Armáda letos podle prezidenta Zemana stojí před novými úkoly (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) připomněl, že Česko pomáhá zvládat migraci Maďarsku a Slovinsku. „Pokud vím, tak přinejmenším ta slovinská mise se bude prodlužovat,“ řekl.

„Samozřejmě všichni předpokládáme, že se česká armáda zapojí i do případné akce na ochranu vnějších hranic EU,“ podotkl Zeman. Ocenil také nasazení armády v zahraničních misích, kde české jednotky bojují proti terorismu, aby se tím snížilo riziko útoků v Česku.

  • Česká armáda počítá příští rok s pokračováním řady zahraničních misí včetně Afghánistánu a Mali, kam v prvním čtvrtletí 2016 zamíří na dlouhodobě plánovanou misi (OSN MINUSMA) české speciální síly. Misi před několika měsíci schválila vláda a parlament. Uvažuje se i o dalším navýšení počtu českých vojáků v Mali, což by mělo pomoci Francii v boji proti terorismu.

Bečvář: Armáda příští rok prověří mobilizační postupy

Podle Bečváře příští rok armádu čeká několik významných cvičení. Poprvé od roku 1989 si procvičí mobilizační postupy, začne u menších jednotek. Zkoušet například bude, jestli by mobilizaci zvládla administrativně, zda by třeba byla schopna vydávat zbraně nebo mobilizovaným zajistit transport. Občany povolávat nebude.

Zeman varoval před riziky migrace, Sobotka jeho slova mírní (zdroj: ČT24)

Bečvář také poznamenal, že letos se armádě po dlouhé době podaří po dlouhých letech přijmout do armády více vojáků, než z ní odejde. Armádě chybí 5000 vojáků a nenaplněností trpí i zálohy.