Státní zástupce chce pro Ratha tvrdší trest. Podal odvolání

Státní zástupce Petr Jirát podal odvolání proti rozsudku Krajského soudu v Praze, který nepravomocně poslal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na 8,5 let do vězení. Pro oba obžalované, tedy Davida Ratha i Lucii Novanskou, chce přísnější tresty. Na dotaz ČT to řekl sám Jirát.

„S uznáním viny jsem spokojen. Požaduji ale přísnější tresty ohledně zabavení majetku a zákazu činnosti Davida Ratha,“ uvedl státní zástupce Jirát. Ten u soudu navrhoval pro Davida Ratha nejméně devítiletý trest a propadnutí veškerého majetku. Pro Novanskou pět až šest let vězení a peněžitý trest milion korun.

David Rath i Lucie Novanská se proti rozsudku Krajského soudu v Praze odvolali na místě. Státní zástupce Jirát podal odvolání začátkem tohoto měsíce.

Exhejtman má podle rozsudku přijít o více než 20 milionů

Trest odnětí svobody si má David Rath odpykat za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním zakázek ve Středočeském kraji. Státu má také propadnout jeho majetek ve výši zhruba 20 milionů korun. Jde o osm milionů zabavených při domovní prohlídce, sedm milionů, které měl Rath v okamžiku zadržení v krabici od vína, pět milionů, které měl Rath v úschově u svého advokáta, a částku 44 500 eur.

  • Ratha přistihla policie v květnu 2012 při odchodu z domu manželů Kateřiny a Petra Kottových s údajným úplatkem sedm milionů korun za zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad. Spolu s Rathem u soudu stanulo dalších deset obžalovaných. Nad devíti z nich byl nepravomocný rozsudek vynesen počátkem letošního dubna.
obrázek
Zdroj: ČT24

K hlavním organizátorům korupce ve Středočeském kraji podle Jiráta patřila právě slovenská podnikatelka Lucie Novanská. Jako členka dozorčí rady představenstva akciové společnosti ML Compet (dříve Executive Project Group) totiž podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry, za což jí hrozilo až deset let vězení.

Soud Novanské nakonec uložil trest odnětí svobody v délce pěti let a půlmilionový peněžitý trest. Pokud by nezaplatila, prodlouží se jí pobyt za mřížemi o dva roky. Má také pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech firem. 

Rath vysoudil náhrady za dobu vazby

Před soudem ale David Rath nestanul pouze v trestní kauze. Současně se soudil s Poslaneckou sněmovnou o peníze. Jak uvedl server Aktuálně.cz, Obvodní soud pro Prahu 3 bývalému poslanci přiřkl 200 tisíc korun. Jde o poslanecké náhrady, které nedostal v době, kdy byl ve vazbě. Náhrady mají poslancům kompenzovat náklady za dopravu či ošatné.

Podle soudu Rathovi náhrady náleží i za dobu, kterou strávil ve vazební věznici. „Zákon předpokládá jedinou možnost, kdy tato náhrada nenáleží. A to pokud dočasně nevykonává svou funkci. To ale v tomto případě soud nemůže říct,“ zdůvodnila verdikt soudkyně Jana Jurečková.

Česká justice bude řešit ještě takzvanou druhou větev kauzy Rath. Týká se rekonstrukcí či výstavby pavilonů krajských nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun. Kriminalisté kvůli tomu navrhli letos v létě obžalovat devět lidí a osm firem.