Nasněžilo, D1 blokovaly desítky havarovaných aut

Události: Sněžení zkomplikovalo dopravu na Vysočině (zdroj: ČT24)

Hromadná nehoda tří nákladních a tří osobních aut na 101. kilometru dálnice D1 v pondělí dopoledne na dvě a půl hodiny zastavila provoz ve směru na Prahu. Odstavný jízdní pruh se podařilo po vyproštění nákladních vozů uvolnit v 11:35. Dva lidé utrpěli při nehodě zranění. Další hromadné nehody se staly mezi 73. a 85. kilometrem D1 také směrem na Prahu. Informovala o tom krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková. Na nehody mělo vliv počasí, na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku sněžilo. Navečer se doprava zkomplikovala na česko-slovenských hranicích.

Počasí v pondělí komplikovalo dopravu v celé zemi, na horách byly ráno silnice zcela pokryté sněhem, v nižších polohách se po ránu vyskytovala námraza a náledí. V podvečer se pak problémy přesunuly na východ republiky

Bílá a Mosty u Jablunkova: Zapadlé kamiony

Podle frýdecko-místeckého policejního mluvčího Vlastimila Starzyka se situace na silnicích v pondělí navečer zkomplikovala poblíž česko-slovenské státní hranice, konkrétně v Bílé i Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku.

Podle něj byly v podvečer v Bílé zapadlé čtyři kamiony a policie tam musela řídit dopravu kyvadlově. Jde o tradičně problematický úsek silnice, na němž řidiči mívají v zimě často problémy.

Obdobná situace byla i v Mostech u Jablunkova. Starzyk uvedl, že tam silnice mezi 17:00 a 18:00 musela být uzavřena, po zásahu silničářů je ale opět průjezdná. Řidiči však musí počítat s tím, že se v místě mohou tvořit kolony, auta tam projíždějí rychlostí zhruba 50 kilometrů za hodinu. Policie situaci monitoruje.

Podle mluvčí moravskoslezských krajských silničářů Šárky Vlčkové byly všechny silnice před 20:00 sjízdné. „Silnice jsou převážně mokré, ve vyšších polohách pak sjízdné se zvýšenou opatrností. Technika je v terénu,“ uvedla Vlčková. Dodala, že se situaci na silnicích monitorovala od počátku listopadu.

Auta, která havarovala na D1, měla zimní pneumatiky

Pondělí 23. listopadu bylo podle policie bylo prvním dnem letošní zimy, kdy počasí výrazněji zkomplikovalo dopravu. „Řidiči nepřizpůsobili rychlost jízdy povětrnostním podmínkám a stavu vozovky. Všichni účastníci nehod na dálnici D1 však měli zimní pneumatiky, na ostatních silnicích se jedinci s letními pneumatikami objevili,“ uvedla k pondělním nehodám v Kraji Vysočina tamní policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na dálnici D1 zůstaly po obnovení provozu po havárii na 101. kilometru kvůli poškozeným svodidlům uzavřené levé jízdní pruhy ve směru na Prahu i na Brno. Kolem 16:00 byl provoz obousměrně obnoven ve všech jízdních pruzích.

Nehoda u Větrného Jeníkova ale zdaleka nebyla na D1 jediná. Více než hodinu byl neprůjezdný také úsek mezi Loktem a Hořicemi na pomezí Vysočiny a středních Čech, kde havarovalo nákladní auto, dodávka a dvě osobní auta, poté policie začala auta pouštět jedním pruhem. Kolony se tvořily i před dalšími nehodami na vysočinském úseku dálnice. 

První kalamita postihla pondělní dopoledne (zdroj: ČT24)

V několika hromadných nehodách v úseku mezi 101. a 73. kilometrem dálnice D1 v pondělí havarovalo devět nákladních, 23 osobních a čtyři dodávková vozidla. Celkem čtyři lidé utrpěli lehká zranění. „Přesný počet nehod ani výši škody nelze stanovit, některé si řidiči vyřešili sami bez přítomnosti policistů pomocí takzvaného euroformuláře,“ řekla Čírtková.

Počasí působilo řidičům potíže také na dalších místech Vysočiny. Na Pelhřimovsku policisté evidují 25 nehod, při kterých byli dva lidé lehce zraněni, a na Havlíčkobrodsku 17 nehod. Tam skončily nehody bez zranění.

Napadl sníh, silnice byly nesjízdné

Nehody na dálnici zřejmě souvisejí s počasím. Všechny nehody se staly na Vysočině v úseku, kde dopoledne nejvydatněji sněžilo. Zprvu byla dálnice pokrytá sněhem, místy byl protažen pouze jeden pruh. Kolem poledne se počasí umoudřilo, kolem dálnice ale sníh stále zůstával. Se zdržením proto museli řidiči počítat, i když se dálnici vyhnuli.

Tvoří se nehody i na ostatních silnicích, hlavně na objízdných trasách. Prakticky všechny objízdné trasy kolem dálnice jsou zacpané a auta po nich popojíždí jenom velmi pomalu.
Radovan Daněk
redaktor ČT

Silné sněžení zasáhlo zejména Havlíčkobrodsko a Pelhřimovsko. „Máme několik oznámení od řidičů, že silnice jsou na některých úsecích, například kolem Pacova či Ledče nad Sázavou, nesjízdné, nebo je blokují kamiony,“ upozornila v pondělí ráno policejní mluvčí.

Zácpy na dálnici D1
Zdroj: Facebook

Sníh od noci padal na horách v Čechách, pokryl silnice například v Krkonoších, Jizerských horách a především Krušných horách. Zbělala i krajina pod nimi, v Karlovarském kraji se od rána stalo několik nehod. Zcela pokryté sněhem byly po nočním sněžení silnice v okolí Božího Daru, ve vyježděných kolejích se ale jezdilo i na rychlostní silnici R6.

Během dopoledne se podařilo hlavní podkrušnohorskou komunikaci protáhnout, byla holá, ale stále mokrá. Podobná byla situace i na dalších silnicích v regionu. „Vzhledem k tomu, že silnice jsou ještě prohřáté a žádný sníh neleží na okrajích, tak ještě je kam dávat, nebyl s tím problém,“ řekl dispečer krajské silniční správy Josef Bulka.

Sníh napadl také v Plzeňském kraji, příhraniční úsek dálnice D5 ráno vypadal podobně jako D1 později dopoledne. Provoz u Rozvadova významně zkomplikovala nehoda kamionu.

Zima přichází, kolem nuly bude i v příštích dnech

Počasí se po rychlém víkendovém přechodu začíná od takřka letních teplot velmi rychle přiklánět k zimě. V pondělí očekávají meteorologové nejvyšší teploty mezi -1 a +3 stupni Celsia, na horách bude mrznout celý den. V Čechách se vyskytne občasné sněžení, odpoledne bude místy sněžit i na Moravě.

Podobné počasí bude celý týden, ačkoli v jeho druhé polovině se začne mírně oteplovat. Výrazně tepleji bude na počátku příštího týdne, kdy by teploty mohly i v noci zůstávat mírně nad nulou.