S podporou Sobotky. Hašek míří do čela kandidátky pro krajské volby

Jihomoravská sociální demokracie na své krajské konferenci navrhla hejtmana Michala Haška do čela kandidátky pro krajské volby, které se konají příští rok na podzim. Bývalý druhý muž celorepublikového vedení získal podporu i od svého stranického šéfa a někdejšího rivala Bohuslava Sobotky.

„Z této konference vychází jihomoravská sociální demokracie sjednocená, silná a v dobré kondici pro krajské volby a volby do Senátu, které ji čekají příští rok na podzim,“ prohlásil šéf ČSSD poté, co jeho spolustraníci navrhli, aby se pro ČSSD potřetí pokusil získat jižní Moravu právě Hašek.

Oba politici se po předloňských volbách do sněmovny dostali do konfliktu poté, co Hašek figuroval mezi účastníky tajné schůzky v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, po níž Sobotka čelil výzvě předsednictva ČSSD k odstoupení. Hejtman a další účastníci lánské schůzky poté odešli z vysokých funkcí ve straně a Hašek se loni v dubnu vzdal i poslaneckého mandátu.

Hašek: Je před námi nelehký úkol – obhájit

Dnes Hašek novinářům řekl, že si podpory od krajské konference váží. Strana by podle něj měla sestavit kandidátku, která osloví nejen její členy, ale i voliče. „Je před námi nelehký úkol, který se ještě žádné straně za patnáct let, co existují kraje, nepodařilo. A ten úkol zní: Podruhé obhájit vítězství v krajských volbách,“ podotkl.

Jeho nominaci ještě musí schválit výkonný výbor strany a členská základna. Na kandidátce strany bude příští rok nejméně 40 procent žen. Poté až krajský výbor strany sestaví kompletní kandidátku, budou o ní hlasovat členové. To se stane asi na jaře příštího roku. Dosud však není rozhodnuto, zda bude hlasování korespondenční nebo se bude hlasovat v jednotlivých okresech.

Lidovce povede Roman Celý

Jasno o lídrovi krajských voleb v regionu mají již také lidovci. Do voleb je povede náměstek hejtmana Roman Celý. Výrazně do krajských voleb příští rok může promluvit i hnutí ANO, které loni překvapilo vítězstvím v brněnských komunálních volbách. Zatím však není jasné, kdo zde hnutí povede, ANO by mělo rozhodnout do konce roku. Počátkem příštího roku pak o lídrovi rozhodne KSČM a ODS. O funkci hejtmana za TOP 09 se chce opět ucházet Jan Vitula.

V jihomoravském zastupitelstvu je v současnosti pět stran. ČSSD má mezi 65 zastupiteli 23 mandátů, KSČM 16, lidovci 14, ODS sedm a TOP 09 se Starosty a nezávislými pět.