Životní prostředí v Česku trápí hlavně špatné ovzduší

Životní prostředí v Česku trápí hlavně špatné ovzduší (zdroj: ČT24)

Životní prostředí v České republice se moc nelepší. Konstatuje to zpráva, kterou projednali ministři. Kvalita půdy i vod roste pomalu, na polích se stále příliš hnojí a v přírodě ubývá ptáků. „Obecně se celá řada parametrů zlepšuje, ale už to nejsou skokové změny, jako jsme viděli v průběhu 90. let,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Největší nebezpečí pro lidi je ale znečištěný vzduch. Stát proto přidá miliardy na jeho zlepšení.

Po šesti letech prudkého růstu ale loni poprvé Česko vyrobilo z obnovitelných zdrojů míň elektřiny. Může za to počasí. Už loni totiž teklo v řekách míň vody, a tak se propadla i výroba v hydroelektrárnách - meziročně dokonce zhruba o třetinu. Také ale míň foukalo do větrných elektráren.

Potenciál zlepšení už se trochu vyčerpal. Nyní jsou hlavním zdrojem znečištění nekvalitní kotle a doprava.
Richard Brabec

Stále ještě pětina obyvatel není napojená na kanalizaci s čistírnou odpadních vod. Dál mizí pole, i když zastavěných ploch loni přibývalo pomaleji. Zásadní problém zůstává v ovzduší. Čtvrtina Čechů dýchá nadlimitní množství polétavého prachu. Nejhorší je situace na severu Moravy, a právě tam se kvalita ovzduší nelepší.

Jak chce stát zlepšit ovzduší, když prolomil limity, byť v menší variantě?
Jan Piňos
mluvčí Hnutí DUHA

Zlepšení si stát slibuje i od kotlíkových dotací. Vyměnit se má až sto tisíc domácích topenišť - a ty nejméně účinné kotle už nebude možné používat. „Máme připravenu novelu zákona o ochraně ovzduší, která mimo jiné umožní kontrolu lokálních kotlů v domácnostech,“ řekl Brabec.

Brabec: Potenciál zlepšení už se trochu vyčerpal (zdroj: ČT24)