Bezpečnostní opatření přijatá po útocích platí dál

Bezpečnostní opatření přijatá po teroristických útocích v Paříži zůstávají v platnosti, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet nemá informace, které by ho opravňovaly k odůvodněnému zvýšení opatření. Sobotka řekl, že vláda i Bezpečnostní rada státu jsou připraveny reagovat v případě, že se objeví nové informace týkající se možného ohrožení.

Premiér také poznamenal, že je nyní na Francii, aby upřesnila požadavky na pomoc, kterou bude chtít od Česka. Mluví se například o tom, že by ČR zvýšila počet svých vojáků na misi v Mali, aby se Francie mohla soustředit na útoky na Islámský stát.

Sobotka: Přísnější ochrana hranic přichází až po útoku teroristů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje za smutné, že Evropská unie přistoupila k radikálnějšímu zpřísnění ochrany hranic až po teroristických útocích. Dodal, že Česká republika prosazovala na jednáních unijních ministrů důslednější ochranu schengenského prostoru již několik měsíců. Opatření, která zajišťují větší bezpečnost evropských hranic, dnes v Bruselu schválili ministři vnitra a spravedlnosti členských zemí EU.

„Je možná poněkud smutné, že v radikálnější podobě se k tomu EU dostává až pod dojmem teroristických útoků, ke kterým dochází zejména ve Francii,“ komentoval Sobotka dnešní rozhodnutí evropských ministrů. “Jistě víte, že to je věc, po které Česká republika volá řadu měsíců,“ podotkl Sobotka.

Unijní ministři vnitra a spravedlnosti na dnešním mimořádném jednání v Bruselu rozhodli o posílení kontrol na vnější hranici a přijetí opatření, která umožní bezpečnostním složkám snáz sdílet informace a vyměňovat si je. Sobotka dodal, že čeští ministři vnitra a spravedlnosti Milan Chovanec (ČSSD) a Robert Pelikán (ANO) v Bruselu podpořili také posílení pravomocí evropské agentury pro ochranu hranic (FRONTEX) a Europolu.

Po posledním útoku teroristické organizace Islámský stát (IS) na evropské půdě by se také měly zpřísnit podmínky pro držení zbraní či obchodování s nimi. Do konce roku chtějí členské země EU nalézt shodu s europarlamentem na pravidlech celoevropského registru pasažérů v leteckém provozu (Passenger Name Register, PNR).