Sobotka o vztazích s Čínou: Jen doháníme západní Evropu

Sobotka: Máme horší vztahy s Čínou než západní Evropa (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka odcestoval do Číny. Po prezidentu Zemanovi či ministru zahraničí Zaorálkovi je tak dalším vrcholným představitelem Česka, který nejlidnatější zemi světa navštívil. Je přesvědčen, že je to potřeba, ČR podle něj zaostala oproti dalším evropským zemím při vytváření vztahů s Čínou. O vztazích s Čínou hovořil premiér v Týdnu v politice České televize.

Ačkoli v Číně stále vládne režim, který svůj původ odvozuje od Maa Ce-tunga, již dávno neplatí, že „jen Nixon mohl jet do Číny“. V Pekingu si naopak podávají dveře i čeští politici a premiér Bohuslav Sobotka se netají, že cílem jeho vlády je uzavření strategického partnerství.

Česko podle předsedy vlády naopak zaostalo za dalšími evropskými zeměmi ve vytváření obchodních vztahů s Čínou. Bohuslav Sobotka zdůraznil, že Prahu může jen těžko někdo podezírat, že „mění demokracii za byznys“, pokud usiluje o totéž, co již má Francie, Německo, Velká Británie nebo Polsko.

„Česká republika má horší vztahy než tyto státy. Nemáme s Čínou uzavřené strategické partnerství. Naším cílem je, abychom dohnali státy, které nás zejména v západní Evropě předběhly, pokud jde o vztahy s Čínou,“ řekl premiér.

Premiér: Náš dialog bude stejný jako Německa či Francie

Bohuslav Sobotka chce s Pekingem vést „intenzivní dialog ve všech oblastech, podobně jako je s Čínou vede Angela Merkelová nebo Francois Hollande“. „Můžeme mít na různé věci odlišné názory. Čína má jiný politický systém, než máme v Evropě, ale my to respektujeme a jsme připraveni jednat tak, abychom posilovali stabilitu v dnešním světě,“ dodal.

Česká vláda má o nejbližší spolupráci s Čínou jasné představy. V Praze má vzniknout finanční centrum čínských investorů a obchodníkům i turistům má posloužit druhá přímá linka, k letům Hainan Airlines Peking–Praha má přibýt také spojení China Eastern ze Šanghaje.

Následovat potom má smlouva o strategickém partnerství. „Předpokládáme, že by v příštím roce mohl ČR navštívit čínský prezident, jako v letošním roce navštívil jiné evropské státy včetně Velké Británie. Strategické partnerství by mohlo být uzavřeno při příležitosti návštěvy čínského prezidenta,“ nastínil premiér Sobotka.

Současná Sobotkova návštěva v Číně se točí především kolem zasedání skupiny 16+1, tedy zemí střední a východní Evropy a Číny. Premiér se ale také sejde s čínským  prezidentem i premiérem.