Námitka podjatosti přerušila kauzu privatizace OKD. Obžalovaný zpochybnil znalce

Soud odročil kvůli námitce podjatosti případ privatizace OKD, při které měl stát přijít o šest miliard korun. Zodpovídá se z toho znalec Rudolf Doucha, který měl škodu způsobit špatným oceněním státního majetku. Spolu s ním jsou před soudem dva bývalí úředníci Fondu národního majetku. Námitku vznesl před výslechem znalců Douchův advokát kvůli tomu, že na jednom posudku pracoval jeho bývalý zaměstnanec, se kterým se rozešel ve zlém.

Obvodní soud pro Prahu 2 odročil po vznesené námitce přelíčení na 8. ledna. Obhájce obžalovaného Rudolfa Douchy uvedl, že na jednom z posudků se podílel znalec, který působil ve stejné společnosti jako jeho klient – firmě Vox Consult. Údajně se rozešli ve zlém. „Je důvodná obava, že posudek by mohl být tímto vztahem ovlivněn,“ zdůvodnil námitku advokát Daniel Rada.

Znalecké posudky jsou klíčové

Přítomní znalci z firmy A-Consult to ihned odmítli, nicméně soud si ponechal čas na prostudování podkladů k rozhodnutí o možné podjatosti. Znalecké posudky jsou v případu klíčové, protože celá obžaloba je postavena na tom, že znalec Doucha v roce 2004 svým posudkem podhodnotil státní podíl v privatizované firmě OKD.

  • Stát prodal zbývajících 46 procent akcií OKD v září 2004 za 4,1 miliardy – společnosti Karbon Invest, které už patřila většina těžební firmy. O čtyři měsíce dříve odsouhlasila prodej za 2,25 miliardy, ale po zásahu antimonopolního úřadu cenu zvýšila.
  • Obžalovaní podle státního zástupce způsobili škodu nejméně 5,7 miliardy. Vychází z rozdílu ceny, za kterou stát OKD prodal, a odhadu tržní ceny. Ta měla být nejméně 9,8 miliardy. Podle některých zdrojů až 12 miliard.

Jeho podle obžaloby zkreslený posudek, ve kterém pominul část majetku jako dceřiné společnosti a rekreační objekty, a nesprávně ocenil také čtyřicet tisíc firemních bytů, byl podkladem pro rozhodování vlády. Ta schválila prodej tehdejšímu majoritnímu vlastníkovi OKD za čtyři miliardy a sto milionů. Podle obžaloby i podle tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky se vláda orientovala podle tohoto znaleckého posudku, který objednal Fond národního majetku. 

Státní zástupce čte obžalobu v kauze privatizace OKD
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Obžaloba viní Douchu, který ocenil podíl na dvě miliardy, že vypracováním nesprávného posudku způsobil škodu téměř šest miliard korun. Skutečná hodnota podílu byla podle obžaloby deset miliard. Po zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který odmítl cenu dvě miliardy jako příliš nízkou, vláda prodala zbytek OKD za čtyři miliardy firmě Karbon Invest. Její majitelé Viktor Koláček a Petr Otava byli v té době obvinění z tunelování první poloviny firmy. Za dva měsíce se stala novým majitelem OKD skupina RPG Zdeňka Bakaly.

Vedle Douchy jsou v případu obžalovaní dva bývalí zástupci Fondu národního majetku, který privatizaci OKD připravoval. Pavla Kutu a Jan Škurku obžaloba viní z toho, že neověřili správnost posudku, o kterém jim podle státního zástupce muselo být jasné, že je chybný.

Doucha tvrdí, že oceňoval akcie, ne majetek

Všichni tři obžalovaní vinu striktně odmítají. Doucha se hájí tím, že neoceňoval majetek, ale akcie. „Šlo výhradně o ocenění jedenácti milionů standardních akcií v hodnotě tisíc korun za kus,“ uvedl Doucha. Vysvětloval, že pracoval takzvanou výnosovou metodou, při které se vychází z dividend, které se vyplácejí akcionářům. A vzhledem k tomu, že OKD žádné dividendy několik let nevyplácelo, byla cena tak nízká. Požaduje, aby soud nechal vypracovat revizní posudek.

Obžalovaní Kuta a Škurek se hájí tím, že jen zajišťovali při privatizaci vládě servis. Nepříslušelo jim prý zpochybňovat cenu, která vzešla z dohody šéfů Karbon Investu s ministry financí a průmyslu Bohuslavem Sobotkou a Milanem Urbanem. Tvrdí také, že inkriminovaný znalecký posudek ve skutečnosti neměl na prodejní cenu majetku vliv.

Podle Škurka jsou za prodej zodpovědní ministři

„Rozhodnutí vlády jasně deklarovalo, že cena vzejde z nabídky Karbon Investu,“ uvedl Škurek. Cenu prý také limitovalo rozhodnutí vlády prodat podíl bez výběrového řízení předem vybranému zájemci. Nepřímo tak obviňovali z nevýhodného prodeje Sobotku s Urbanem.

Sobotka ke kauze OKD: Svědomí mám čisté, opíral jsem se o stanovisko znalce (zdroj: ČT24)

Zvláště premiér Bohuslav Sobotka čelí kvůli své roli při privatizaci OKD kritice. Opakovaně ale odmítá pochybení. „Mám čisté svědomí. Opírali jsme o posudek nezávislého znalce a stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ řekl premiér. Zdůraznil, že posudek byl zpochybněn až po jedenácti letech.  Připomenul také, že podle Evropské komise stát majetek prodal za tržní cenu.

Douchovi hrozí za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek až deset let vězení. Kuta se Škurkem jsou obžalovaní z porušení povinnosti při správě cizího majetku a jsou ohroženi až osmiletým trestem. Stát se připojil k trestnímu řízení s nárokem na náhradu škody. Poždauje nejméně šest miliard.

obrázek
Zdroj: ČT24