Zrušit zápas na Spartě jako v Hannoveru? Jen po informaci od policie nebo ochranky

V Hannoveru kvůli hrozbě teroristického útoku zrušili před několika dny přátelské utkání mezi Německem a Holandskem a evakuovali stadion. Podobné rozhodnutí se může udát na základě informací od policie, nebo na základě vlastního pozorování, přiblížil krizový scénář na českém stadionu ředitel komunikace AC Sparta Praha Ondřej Kasík.

„Informace o tom, že je třeba utkání zrušit, může přijít ze dvou zdrojů. Zaprvé od policie, velitel opatření je člověk, který je ve spojení s mnoha operačními složkami policie a dalších bezpečnostních složek. Zadruhé by tato situace mohla vzniknout na základě našeho vlastního pozorování od manažera bezpečnosti,“ upřesnil Kasík.

Na těchto dvou úrovních se podle jeho slov odehrává zajištění bezpečnosti stadionu. „Interní probíhá uvnitř organizace, jedná se například o zajištění pořadatelské služby. Ta druhá je zajištění spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému,“ dodal.

Součástí běžných bezpečnostních opatření jsou i prohlídky přicházejících návštěvníků přímo při vstupu na stadion. U každého vchodu by měli být muži i ženy, aby osobní prohlídka byla pro lidi co nejméně nepříjemná.

Kasík: Není vyšší hodnota než zdraví a bezpečí lidí (zdroj: ČT24)

Zároveň podle Kasíka klub zkoumá možnosti dalšího zlepšování bezpečnostních opatření. „Máme třeba čerstvou zkušenost, kterou nám zprostředkoval jeden člen našeho vedení, který byl ve Spojených státech, a sice že na zápas NHL nemůžete s taškou ani jakýmkoli zavazadlem,“ poukázal na praxi v zámoří.

Bezpečnostní opatření zafungovala v Hannoveru v úterý, kdy byl mezistátní zápas kvůli hrozbě zhruba 90 minut před výkopem zrušen. Německé úřady obdržely varování před možným teroristickým útokem od zahraniční tajné služby.