Pomocnou ruku podaly uprchlíkům už stovky českých dobrovolníků

Už tisíc pět set lidí z Česka vyjelo na Balkán, aby pomáhalo uprchlíkům v situacích, kdy to státy nezvládají. Zatímco jedni na kritických místech rozdávají jídlo a oblečení, jiní z republiky celou pomoc koordinují. Jejich práci v úterý ocenil i premiér Sobotka.

„Je to široká škála lidí, od 20 až do 66 let, tolik je myslím nejstaršímu dobrovolníkovi. Jsou tu stoupenci snad všech demokratických stran, i lidé různých národností - pomáhají třeba ti, jejichž rodiče byli kdysi sami uprchlíky,“ popsala vysokoškolská učitelka Zuzana Lenhartová, která je předsedkyní iniciativy Pomáháme lidem na útěku.

Od začátku uprchlické krize si Lenhartová řekla, že je potřeba pomáhat tam, kde státy selhávaly. „Vzniklo to tak, že jsem měla jet na dovolenou, a místo toho jsem se rozhodla, že pojedu pomáhat do Budapešti na nádraží Keleti. Postupně se ke mně začali přidávat další lidé a z toho vznikla potřeba se nějak koordinovat,“ vzpomíná Lenhartová, která dnes koordinuje desítky českých dobrovolníků.

Hlavní tým iniciativy nyní tvoří zhruba patnáct lidí. Mají na starosti koordinování pomoci a shánění informací. Aktuálně jsou v zahraničí zhruba čtyři desítky tuzemských dobrovolníků, nejčastěji působí v Srbsku a velká skupina je i na řeckém ostrově Lesbos. „Rozdávají vodu, jídlo, teplé oblečení, pláštěnky, termofolie, hygienické potřeby,“ upřesnila Lenhartová.

O dobrovolnické práci hovoří koordinátor Dalimil Petrilák (zdroj: ČT24)

Cenný není jen materiál, ale i aktuální informace. I ty pomáhají zajišťovat čeští dobrovolníci. „Každý večer vytváříme informační servis. Primárně byl pro české dobrovolníky, ale píšeme to anglicky, takže máme čtenost přes tisíc lidí denně. Zjistili jsme, že to čtou lidé z celé Evropy i někteří uprchlíci, protože to dáváme volně k dispozici na internet,“ vysvětlil Dalimil Petrilák, v civilu podnikatel, ale i koordinátor pomoci pro uprchlíky.

Spolu s dalšími dvěma lidmi tráví Petrilák několik večerů týdně zjišťováním aktuálních informací: kolik uprchlíků dorazilo ten den do Evropy, kde je potřeba materiální pomoc, kde chybí dobrovolníci. Od začátku krize iniciativa rozdala běžencům 40 tun materiální pomoci.

Dobrovolníky ocenil i premiér

Díky koordinátorům vyjelo na Balkán už tisíc pět set českých dobrovolníků. Jejich práci v úterý ocenil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Evropa nebyla na uprchlickou krizi připravena, chyběla infrastruktura, nefungují vnější hranice schengenského prostoru, a tak jsme se mohli setkávat s katastrofickými výjevy, kdy tisíce lidí putují balkánským poloostrovem. Pak se našli lidé, kteří se jim snažili pomoci, a bylo mezi nimi i hodně Čechů. Proto jsem chtěl využít dnešní den, který je symbolický, abych jim poděkoval,“ řekl premiér.

Dobrovolníky z řad studentů se rozhodla podpořit i Masarykova univerzita v Brně. Ta dá téměř 40 tisíc korun na osm studentských aktivit zaměřených na pomoc v humanitárních krizích, včetně té uprchlické. Stipendijní program má řešit náklady spojené s přepravou nebo ubytováním dobrovolníků, ale také nákup potřebného materiálu.

Zbylé peníze na stipendijním účtu poslouží pro další kola žádostí. Noví zájemci se mohou hlásit už nyní, další rozdělení peněz plánuje univerzita v lednu.