Vítr v Krkonoších i Krušných horách dosáhl síly orkánu

Události v regionech: Vítr zasáhl celé Česko, shazoval stromy i střechy (zdroj: ČT24)

Česko zasáhl silný vítr. Nejsilnější byl dopoledne, v podvečer začal slábnout. Vůbec nejvyšší rychlost ale naměřili meteorologové těsně za hranicemi: Polská stanice na Sněžce zaznamenala v nárazech rychlost až 198 kilometrů za hodinu, tedy sílu orkánu. V nižších polohách byla rychlost někdy i přes 80 kilometrů za hodinu, a to hlavně v Čechách. Neklidné počasí připravilo perný den hasičům. Odstraňovali popadané stromy ze silnic a železničních tratí, ale i domů. V Jihlavě potom spadla polovina střechy plaveckého bazénu.

Rychlost 198 kilometrů v hodině byla na krkonošské Sněžce naměřena podle meteorologů stanicí na polské straně. Vítr o síle orkánu se objevil také v Krušných horách, kde bylo na hoře Fichtelberg na německé straně pohoří naměřeno 137 kilometrů za hodinu. Na šumavském Velkém Javoru, který rovněž leží v Německu bezprostředně za hranicí, potom zaznamenali rychlost větru 126 kilometrů za hodinu. Orkán je podle takzvané Beaufortovy stupnice síly větru schopen pohybovat těžkými předměty a ničit domy, jde o vítr s rychlostí nad 118 kilometrů za hodinu.

Rychlost větru naměřená na Sněžce je pouze o 10 km/h nižší než historický rekord. Dosud nejsilnější náraz větru, přes 208 kilometrů za hodinu, byl v Česku zaznamenán v roce 2007 na Labské boudě v Krkonoších.

Přímo na českém území zaznamenali meteorologové nejsilnější vítr vanul ve středu na Milešovce v Českém středohoří a současně i na západočeské Přimdě, kde byla shodně zaznamenána rychlost 108 kilometrů za hodinu. Více než stokilometrovou rychlostí foukalo v nárazech také na Šeráku, Svratouchu a Churáňově. V nižších polohách se podle ČHMÚ často pohybovala rychlost kolem 80 kilometrů, například v Praze, Chebu či Pardubicích, přes 90 kilometrů za hodinu měl rychlost vítr v Plzni.

Zlomený strom v krušnohorském Nejdku
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Libor Čihák Junior

Výstraha již neplatí, ve čtvrtek ale vítr znovu zesílí

Ústav vydal kvůli silnému větru v úterý výstrahu, která platila pro celé území České republiky do středečních 17:00. V podvečer se vítr skutečně utišil, výstrahu proto meteorologové neprodloužili.

Meteorolog Michal Žák ale upozornil, že ve čtvrtek vítr opět zesílí. „Nad ránem začne zesilovat, v průběhu dne bude v nárazech opět dosahovat rychlosti mezi 15 a 20 metry za sekundu. Na hřebenech hor to bude o něco víc, může to být až kolem 25. Ale nebude to tak silný vítr,“ shrnul.

Hasiči zasahovali na stovkách míst, padaly stromy i střechy

Větrné počasí zaměstnává na mnoha místech republiky i hasiče. Vážnou škodu způsobil vítr v Jihlavě, kde větru neodolala plechová střecha plaveckého bazénu v Rošického ulici a polovina z ní spadla. Vznikla tak dvoumilionová škoda, bazén i jeho okolí je uzavřen. Vysočinští hasiči vyjížděli i na další místa, od rána do dvou odpoledne zasahovali sedmdesátkrát.

V Jihlavě strhl vítr polovinu plechové střechy z plaveckého bazénu
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Plechy ze střech padaly také v Chomutově. Uvolnily se ze střech panelových domů, hasiči je museli zajišťovat. Informoval o tom mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Většina zásahů v Ústeckém kraji ale souvisela se spadlými stromy.

Podobné to bylo v sousedním Libereckém kraji. Největší problémy byly na Českolipsku, spadlé stromy ale zatarasily silnice i přímo v Jablonci nad Nisou nebo směrem na Černou Studnici. Informovala o tom mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

„Spadlý strom uzavřel silnici také v Zákupech na Českolipsku, s sebou strhl navíc telekomunikační vedení. Pomocí výškové techniky hasiči odstraňovali větve hrozící pádem na střechu areálu zimního stadionu a plaveckého bazénu v České Lípě, ve Stružnici vítr uvolnil střešní krytinu z autobusové zastávky,“ popsala zásahy Štrauchová.

V Přerově naopak nepadaly části budov, nýbrž vítr shodil strom na dům a současně poškodil elektrické vedení. Hasiči museli vyjíždět v Olomouckém kraji i na další místa. „Začalo to na Šumpersku ve Starém Městě, poté jsme zasahovali v Hrubé Vodě, další tři zásahy máme na Přerovsku,“ popsal před polednem mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák. Na Přerovsku museli hasiči také odstranit uvolněnou reklamní plachtu.

V Plzeňském kraji hasiči jen do devíti hodin dopoledne zasahovali téměř u dvou desítek událostí po celém regionu. Nikdo se při tom nezranil, řekla jejich mluvčí Pavla Jakoubková. Právě na západě Čech byl vítr nejprudší, podle Jana Sulana z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu naměřili ve středu meteorologové  na Přimdě na Tachovsku v nárazech až 108 kilometrů za hodinu.

Vítr na západě Čech foukal hlavně ve vyšších polohách, kromě Přimdy byl nejsilnější  v Dyleni na Chebsku v Karlovarském kraji. V nadmořské výšce 940 metrů přístroje naměřily nárazovou rychlost 97 kilometrů v hodině, na Klínovci téměř 94 kilometrů za hodinu. V kraji proto neodolaly střechy mnoha budov, v Aši spadly plechy ze střechy hotelu na auto parkující na ulici. V Kyselce potom vítr přerušil práce na rekonstrukci jednoho z pavilonů.

Vítr zastavil vlaky i ostravské tramvaje

Velmi vážný vliv mělo počasí na provoz městské hromadné dopravy v Ostravě. Na půl hodiny se zastavily tramvaje v ulici 1. máje. „Vysoká lípa se tam opřela do trolejí,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. V Moravskoslezském kraji vyjížděli hasiči třicetkrát, kromě krajského města i na další místa zejména na Ostravsku a Karvinsku.

Jihomoravském kraji se v silném větru převrátily dva kamiony. Jeden havaroval na silnici I/43 u Krhova na Blanensku, druhý se převrátil na objízdné trase, kam začali policisté odklánět dopravu po první nehodě. Hasiči ale podle mluvčího Jaroslava Mikošky zasahovali především u popadaných stromů.

Bez komentáře: Silný vítr zaměstnal hasiče na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Na železnici způsobil vítr největší komplikace na Šumavě, kde shodil stromy na lokálky u Vimperka a také Černého Kříže i na trať do Lipna nad Vltavou. Vlaky během dne nejezdily ani v Orlických horách mezi Letohradem a Lichkovem, krátká mimořádná výluka byla i na trati z Brna do Jihlavy.

Na Šumavě nemají turisté chodit do lesa

Silné poryvy větru zasáhly například i Jihočeský kraj. Nejvyšších hodnot tam vítr dosahoval nad ránem na Šumavě. Stanice na Churáňově naměřila poryv o síle více než 100 kilometrů za hodinu.

Šumavský národní park proto nedoporučuje turistům, aby vstupovali do lesa, nelze totiž vyloučit pád stromů. Jaké způsobil vítr na Šumavě škody, zatím správa národního parku neví. Podle Víta Chlady ze správy ale nešlo o žádnou mimořádně ničivou katastrofu. „Nebylo napršeno, takže se smrky vyvracely jen zřídka. Na Modravě řádově do tisíce kubíků,“ uvedl Vít Chlada. 

Silný vítr ale nefoukal pouze na Šumavě „Podobné hodnoty se vyskytují i na jiných místech kraje,“ uvedla dopoledne Svatava Křivancová z českobudějovické pobočky ČHMÚ. Dodala, že například stanice v Kocelovicích na Strakonicku evidovala vítr o síle těsně pod hranicí 100 kilometrů za hodinu.