Sobotka poděkoval dobrovolníkům, kteří pomáhali uprchlíkům přímo v táborech

Premiér Sobotka se sešel se zástupci dobrovolníků, kteří v uplynulých měsících pomáhali zvládnout uprchlickou krizi na hranicích mezi Srbskem a Chorvatskem. Dobrovolníci ocenili, že je Sobotka přijal v Kramářově vile – podle Jana Piňose ze sdružení Czech team to v okamžiku napjaté atmosféry vyžadovalo odvahu. Sobotka novinářům řekl, že práci stovek dobrovolníků oceňuje.

„Jsme nesmírně vděčni premiérovi, že našel občanskou a politickou odvahu k tomu dnešnímu pozvání v situaci, kdy je taková atmosféra proti uprchlíkům a zároveň kdy prezident mluví s úplně opačným křídlem toho veřejného mínění, kdy mluví s Konvičkovci na Albertově. Určitě nebylo úplně jednoduché se bavit s námi, co uprchlíkům aktivně pomáháme,“ uvedl Piňos. Odkázal přitom na demonstraci organizace Blok proti islámu, které dnes prezident Miloš Zeman na Albertově přihlížel.

Na setkání také dobrovolníci předali dopis, ve kterém argumentovali pro přijetí více uprchlíků, než kolik České republice přikazují evropské kvóty. Vládu rovněž požádali o zlepšení podmínek v detenčních zařízeních. Setkání se kromě církevních a humanitárních organizací zúčastnili i zástupci státem organizovaných pomocí, například MEDEVAC.

Sobotka novinářům řekl, že oceňuje práci stovek dobrovolníků i to, že se nyní pokoušejí svoje svědectví předat dál. Znovu se s nimi chce setkat za půl roku, aby ho informovali o posunu, který zaznamenali. „Evropa nebyla na uprchlickou krizi připravena, chyběla infrastruktura, nefungují vnější hranice schengenského prostoru, a tak jsme se mohli setkávat s katastrofickými výjevy, kdy tisíce lidí putují balkánským poloostrovem. Pak se našli lidé, kteří se jim snažili pomoci a bylo mezi nimi i hodně Čechů. Proto jsem chtěl využít dnešní den, který je symbolický, abych jim poděkoval.“

Českým dobrovolníkům na srbsko-chorvatské hranici v neděli poděkoval rovněž ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který navštívil několik míst na hlavní migrační trase v Srbsku, Chorvatsku a Slovinsku. Ministr považuje za nemožné, aby se Evropa kvůli terorismu vzdala v zájmu bezpečnosti svých svobod a lidských práv.

Čeští dobrovolníci pomáhali uprchlíkům na tzv. balkánské trase, jednak na hraničním přechodu Berkasovo-Bapska na srbsko-choravské hranici, po uzavření české základny se pak přesunuli do nedalekého srbského města Šid. Další čeští dobrovolníci pak byli v jihosrbském Preševu a minulý týden odletěla první skupina na řecký ostrov Lesbos.