Kdo chce novou občanku ještě letos, má kvůli odstávce už jen týden

Lidé, kteří chtějí mít nový občanský průkaz do konce roku, mají čas na podání žádosti nejpozději do příštího pondělí. Během posledních sedmi dní tohoto roku už totiž úředníci nebudou žádosti o doklady přijímat ani vydávat. Důvodem je instalace nového softwaru v počítačích. Do konce roku si přitom musí vyřídit nový průkaz dva miliony lidí a velká část z nich si stále žádost nepodala.

Řada lidí spolehála s výměnou dokladů na týden mezi Vánocemi a Silvestrem. Šlo především o ty, kteří žijí dlouhodobě v zahraničí. Ministerstvo vnitra jim ale vzkázalo, že letos tomu tak nebude.

Senátoři totiž schválili minulý týden novelu, která vyžaduje změnu softwaru na úřadech. „Odstávka systému je nezbytná. Úpravy jsou dány novelami příslušných zákonů o občanských průkazech a cestovních dokladech,“ potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová.

Úředníci ale pořád netuší, jak moc to jejich práci omezí. „Oficiální informaci o tom, od kdy do kdy bude systém odstaven, zatím nemáme,“ řekla České televizi vedoucí správního odboru v Hradci Králové Ľudmila Ducháčová. Zákon počítá s odstávkou dokonce už od 15. prosince. V takovém případě ale bylo na podání žádosti pozdě už uplynulou neděli.

Na výměnu občanského průkazu už zbývá jen týden (zdroj: ČT24)

Ministerstvo proto slibuje, že všechno stihne během posledního týdne roku. Úředníci mají na výrobu nového dokladu třicet dní. Kdo chce mít jistotu, že ho dostane ještě letos, musí žádost podat nejpozději do příštího pondělí. 

Novela má od prvního ledna přinést hlavně pozitivní změny. Každý občan České republiky bude moci nově požádat o cestovní doklad v kterémkoliv místě. Dosud mohl jen v místě trvalého bydliště. Bude také prodloužena platnost občanských průkazů pro seniory nad 70 let.