Jak nakládat se vzorky a profily DNA? Místo utajeného pokynu to stanoví zákon

Události: Pravidla pro uchovávání profilů DNA (zdroj: ČT24)

Jak nakládat se vzorky a profily DNA? Které smazat a které uchovat? To má nově určit zákon. Doteď se citlivé údaje spravují podle utajovaného pokynu Policejního prezidia. Poslanci napříč politickou scénou chtějí jasnější pravidla.

Vzorek od konkrétního člověka nebo třeba stopa z místa činu. V laboratoři se z nich pod rukama znalců stává profil. Jak ale říká vedoucí oddělení genetiky z Kriminalistického ústavu Roman Hradil, laik z takového profilu nic nepozná. Maximálně snad pohlaví. Aktuálně je v databázi zhruba 180 tisíc lidí.

O tom, že se mají údaje o určitém člověku z databáze vymazat, zatím rozhoduje utajeným pokynem Policejní prezidium. Opírá se o zákon o policii a trestní řád. To ale ale podle zákonodárců nestačí.

Poslanci chtějí jasnější pravidla

Například poslanec Daniel Korte (TOP 09) označuje celou věc za neústavní. „Protože je to přece jen velmi podstatný zásah do lidské osobnosti,“ vysvětlil.

Poslanec Václav Klučka (ČSSD) zase říká, že když se občan dostane do situace, že je mu vzorek DNA odebrán, musí ve stejném okamžiku taky vědět, jak se bude se vzorkem dále nakládat. 

O vymazání profilu z národní databáze se už několik let snaží třeba bývalý vězeň Jiří Pivoda. „Ten, kdo se dopustí krácení daně, tak jeho profil je uchováván v databázi, což podle našeho názoru nedává smysl,“ říká advokát Jiřího Pivody Jan Vobořil.

Policie: Někteří lidé páchají trestnou činnost opakovaně

Petra Srnková z Kriminalistického ústav Praha konstatovala, že v databázi jsou ukládány profily lidí, kteří byli pravomocně odsouzeni za úmyslný trestný čin. „Je prokázáno, že osoby, které byly propuštěny z výkonu odnětí svobody, se i po propuštění nadále dopouštějí trestné činnosti,“ dodala. 

Nově by měly v databázi zůstat jen profily pachatelů závažných trestných činů. Původní vzorky DNA se mají archivovat pouze v případě, že jsou třeba z místa činu a jejich odběr se už nedá zopakovat.

Nástroje pro odebírání vzorku DNA
Zdroj: ČTK/AP/Winfried Rothermel

„Zneužití vzorků – to je myslím základ obav – by samozřejmě poškodilo jejich funkci jakožto důkazního prostředku,“ uvedl poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

„Mám taky strach, v uvozovkách strach, aby bylo kde to řádně uchovávat,“ dodal poslanec Bronislav Schwarz (ANO).

Nový zákon totiž dále počítá s uchováváním takzvaných kontrolních vzorků. Navrhovatelé se snaží eliminovat riziko možných justičních omylů.

Vydáno pod