Obavy i zvyk. Doklady jen na auta s automatem má stále více řidičů

Události: Zájem o řidičský průkaz jen na auta s automatem roste (zdroj: ČT24)

Přibývá lidí, kteří si dělají řidičský průkaz pouze na vozy s automatickou převodovkou. Doposud ho chtěli hlavně lidé s handicapem. Podle lektorů roste zájem hlavně u starších žen a cizinců, kteří na manuální převodovku nejsou zvyklí. Po složení zkoušek dostanou klasický doklad ovšem s kódem 78 na zadní straně.

Ženy, které mají strach, zda zvládnou řízení s převodovkou, jsou teď nejčastějšími zákaznicemi autoškol nabízejících výcvik na autech s automatem. „Jde o to, že máme více času věnovat se provozu, více vysvětlovat situace v provozu a lépe to vnímat,“ říká majitel autoškoly Pavel Greiner.

Dříve tento typ průkazu měli většinou jen lidé, kteří ze zdravotních důvodů jiný doklad mít nemohli. Aktuálně ho má více než dva tisíce lidí, handicapovaní tvoří dvě třetiny. Přibývá i zájemců mezi cizinci,  kteří si na řízení automatu zvykli. 

„Přestože těch autoškol je výrazně víc než dvě, tři, které byly na začátku, tak máme práce výrazně víc než předtím,“ říká předseda Asociace autoškol ČR Ondřej Horázný. Řidičský průkaz na auta s automatickou převodovkou je v Česku možné získat od roku 2001. Největší zájem je v Praze.