Janoušek podal stížnost na brněnský soud, který mu zamítl přerušení trestu

Lobbista Roman Janoušek podal stížnost proti zamítnutí své žádosti o přerušení trestu odnětí svobody. O přerušení  4,5letého trestu za sražení ženy v opilosti žádal ze zdravotních důvodů, Krajský soud v Brně ale žádost v pondělí zamítl. Janouškovu stížnost nyní dostal krajský soud, který ji předá Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten může rozhodnutí brněnského krajského soudu buď potvrdit, nebo zrušit a vrátit věc k novému projednání.

Přijetí Janouškovy stížnosti potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová. Sedmačtyřicetiletý lobbista argumentuje tím, že jeho zdravotní stav je natolik vážný, že by měl být propuštěn z věznice v Brně-Bohunicích, kde si odpykává trest. Její součástí je i vězeňská nemocnice.

Když nedávno Janoušek žádal brněnský krajský soud o přerušení trestu, dotázal se soud vězeňských lékařů na zdravotní stav vězně. Podle jejich vyjádření je věznice schopna poskytnout Janouškovi potřebnou zdravotní péči. Proto soud návrh na přerušení trestu zamítl.

Janoušek již v minulosti usiloval o přerušení trestu ze zdravotních důvodů, ale neuspěl. Ve vězení je od listopadu 2014.

Odvolání se Janouškovi nevyplatilo

Opilý lobbista srazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud ale trest zpřísnil na 4,5 roku za mřížemi. Janoušek po odpykání trestu nesmí sedm let řídit.

Za těžké ublížení na zdraví hrozilo Janouškovi až deset let vězení. Soudy ale přihlédly mimo jiné k tomu, že zatím nemá záznam v trestním rejstříku a že projevil snahu napravit následky činu. Ženě vyplatil odškodné ve výši 900 tisíc korun. I proto jej poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.