Zloději využívají sociální sítě, prolomí heslo a jménem oběti žádají o peníze

Policie už letos vyšetřuje čtyři tisíce trestných činů spáchaných na internetu. Aktuálně rozplétá třetí vlnu takzvaných exekučních e-mailů, které mají hlavičku Exekutorské komory a obsahují zavirované přílohy. Stále častěji ale policisté řeší i vylákání peněz pomocí sociálních sítí.

Za  romského hudebníka, aktivistu a novináře Vojtěcha Lavičku se například na sociální síti vydával dosud neznámý zloděj, který prolomil jeho heslo na Facebooku. Od jeho přátel pak žádal, aby mu na účet poslali peníze.

„Bohužel jsem vůbec netušil, že se to děje.  Dostalo to strašně moc mých známých,“ řekl Lavička České televizi. Na rozeslání žádosti o peníze potřeboval zloděj třicet minut. S oslovenými lidmi přitom i komunikoval a přesvědčoval je, aby peníze poslali, že je druhý den vrátí.

Podvody za pomoci prolomení hesla patří na internetu mezi nejčastější. Nedávno útočníci takto použili schránku Exekutorské komory. „Dozvěděli jsme se o tom tak, že se nám v uvozovkách vrátily nedoručené e-maily,“ uvedl mluvčí komory David Sahula.

Policie vyšetřuje už 4 tisíce trestných činů spáchaných na internetu (zdroj: ČT24)

Samotné zavirování počítače přitom může být záležitostí jednoho kliknutí na špatný soubor, který bývá často v příloze. „Bývá to takové to faktura.exe, jestli to chcete rozporovat, můžete nám dát vědět,“ poznamenal virový analytik AVAST Jan Zíka. Útočník podle něj může být kdekoliv: „V Čechách si například pronajme síť z Brazílie a Brazilci naposílají maily českým zákazníkům.“

Podle náměstka ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu působí většina pachatelů, které se podaří vysledovat, ze zahraničí. „Pokud se pohybujeme mimo evropský prostor, tak samozřejmě není kompatibilní právní prostředí,“ dodal.

Ve virové laboratoři, kde Česká televize natáčela, zachytí analytici průměrně čtrnáct tisíc nových druhů virů denně. Stovky z nich v e-mailech. Podle výsledků analýz z laboratoře existuje v Česku 20procentí riziko, že se při používání internetu počítač nakazí virem.