Olomouc, Praha a další kraje budou mít nové policejní ředitele

Z16: Změny ve struktuře policie (zdroj: ČT24)

Krajská policejní ředitelství čeká od 1. prosince poměrně velká rošáda. Do Olomouce přejde ředitel ústecké krajské policie Tomáš Landsfeld, olomoucký ředitel Libor Krejčiřík nabídl po údajné korupční kauze svou funkci k dispozici. „Necítím ve vztahu k panu Krejčiříkovi žádnou zodpovědnost na tom, co se v Olomouci událo. Přesto jsem pochopil jeho důvody a umožnil mu přejít na jiné služební místo,“ uvedl policejní ředitel Tomáš Tuhý. Změny ale čekají i další policejní ředitelství v regionech. Noví ředitelé nastoupí ještě v Jihočeském, Plzeňském kraji a v Praze.

Olomoucká kauza podle Tuhého zrychlila změny, které policie nastartovala před rokem a půl. „Přenášíme systém dobré praxe do jiných krajských struktur,“ vysvětlil Tuhý. Kvůli korupční kauze Vidkun v Olomouckém kraji požádal o uvolnění z funkce ředitel olomoucké krajské policie Libor Krejčiřík. Krejčiřík bude nadále působit ve vedení olomoucké policie, ale už ne jako ředitel.

V jednom kraji by neměl být dlouhodobě jeden ředitel, protože kraje jsou v podstatě malé regiony, kde se lidé znají a stejně tak policisté, nebo politici. Čím častěji se budou krajští ředitelé točit, tím to bude lepší. Nejsem si ale jist, zda by se na těch místech měli točit jen stávající policejní ředitelé.
Jaroslav Spurný
redaktor týdeníku Respekt

Na Krejčiříkovo místo přejde ústecký ředitel Landsfeld, který si podal žádost. Uvolněné místo v Ústí nad Labem obsadí Jaromír Kníže z plzeňského krajského ředitelství, na jeho místo bude ředitel vybrán. Dočasně ho zastupuje náměstek Vratislav Hubka.

Spurný: Policejní ředitelé by se měli měnit (zdroj: ČT24)

Změny nastanou i v pražské a jihočeské policii, kde si ředitelské funkce vymění Luděk Procházka s Milošem Trojánkem. „Krajská ředitelství jsou nastavena tak, že fungují stejně. Když dnes dojde k výměně, může se dobrá praxe předávat,“ dodal Tuhý. Ředitelé tak získávají zkušenosti se všemi problematickými oblastmi. V jihočeském kraji například dominuje migrace a ochrana státní hranice, což podle policejního prezidenta není typické u vnitrostátních útvarů.

Podobnou rošádu zažila krajská policejní ředitelství před rokem a půl, kdy se vyměnili ředitelé v krajích Královéhradeckém, Pardubickém, Jihočeském a Vysočina. Martin Červíček nahradil v Královéhradeckém kraji Jana Švejdara, který se stal ředitelem v Pardubickém kraji. Jeho šéf Radek Malíř se přesunul do Kraje Vysočina, odkud odešel Miloš Trojánek, aby převzal vedení jihočeské policie.

Změny ve struktuře policie (zdroj: ČT24)
Vydáno pod