Pacienti s nákladnou léčbou mají naději na lepší péči

Ministerstvo zdravotnictví hodlá motivovat pojišťovny, aby neodmítaly pacienty s nákladnější léčbou. Peníze z pojistného chce dělit způsobem, který by zajistil více peněz na chronicky nemocné a nižší příspěvky na zdravé klienty.

Barbora Ambrůzová studuje, ráda tancuje a peče. Snaží se být aktivní i přesto, že jí život ztěžují záněty střev, takzvaná Crohnova nemoc. „Mám bolesti břicha, nevolnosti, průjmy. Jdu třeba dvacetkrát za den na záchod a je to dost omezující,“ říká Barbora Ambrůzová.

Letos se stala tváří projektu nazvaného Srdcerváči, který pomáhá najít práci lidem se zdravotním postižením. Projevy nemoci jí pomáhají zvládat léky.

Vzniká seznam pro drahé diagnózy

Crohnovou chorobou trpí spolu s Barborou Ambrůzovou v Česku asi 20 tisíc lidí. Právě tato nemoc by nově měla patřit mezi diagnózy, za které by pojišťovny měly dostávat víc peněz.

Seznam má zatím 25 položek. Je na něm cukrovka, epilepsie, astma, ale také léčba antidepresivy nebo léčba onkologická. „Jde většinou o skupiny pacientů, které jsou spojeny s nějakou dlouhodobou systematickou léčbou, podporovanou léky,“ uvedla Helena Rögnerová, ředitelka Odboru dohledu nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví.

Události: Ministerstvo chystá změny v úhradách nákladné léčby (zdroj: ČT1)

Teď se objem peněz, které se vyberou na zdravotním pojištění, rozděluje mezi jednotlivé pojišťovny podle věku jejich klientů. Loni to bylo necelých 238 miliard korun. Náklady u chronicky nemocných se nezohledňují, a to se má změnit. „Pojišťovny by měly být motivovány si tyto pojištěnce ponechat, a ne se snažit o nábor takzvaně zdravých pojištěnců,“ vysvětluje Helena Rögnerová.

Zdravotní pojišťovny se změnami souhlasí

Pojišťovny se změnám nebrání, i když dopady zatím neumějí odhadnout. „Záleželo by vždy na aktuálním nastavení úhrad a k těm proměnným patří každoročně se měnící úhradová vyhláška,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

„Souhlasíme s každou změnou, která je smysluplná a vede k větší transparentnosti toho systému,“ sdělila k tomu Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Za některé výjimečně nákladné pacienty dostávají pojišťovny víc peněz už teď. Mezi nejdražší patří třeba hemofilici nebo lidé s metabolickými poruchami. U nich stojí léčba i desítky milionů ročně.

Vydáno pod