Sobotka se Zaorálkem chtějí informovat uprchlíky tak, aby nemířili do Evropy

V zemích, odkud do Evropy míří nejvíce migrantů, je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) potřeba organizovat informační kampaň, aby počet uprchlíků dále tolik nerostl. Zaorálek to uvedl v Praze po jednání s dvaadvaceti českými velvyslanci ze států, odkud běženci přicházejí, ale také z tranzitních i cílových zemí migrační vlny. Ze schůzky vyplynulo, že v zemích, odkud uprchlíci pocházejí a přes které putují, se šíří zpráva, že Evropa může přijmout až tři miliony běženců.

„Dozvěděli jsme se, že v těch zemích, kde naši velvyslanci působí, se šíří zpráva, že Evropa je připravena na tři miliony migrantů. Takže taková informace se tam šíří způsobem, který tu vlnu ještě povzbuzuje,“ poznamenal Zaorálek. Dodal, že Evropa potřebuje aktivní informační kampaň, která by účinně bránila tomu, aby vlna nerostla.

Sobotka: Zbavme uprchlíky iluzí

Někteří velvyslanci upozornili na skutečnost, že ze zemí, které jsou zatím vnímány jako tranzitní, by se mohly stát země, odkud uprchlíci začnou masově do Evropy přicházet. Takovou zemí je například Jordánsko.

„Situace syrských uprchlíků tam není jednoduchá. V Jordánsku je jeden a půl milionu Syřanů.  A protože ten konflikt pokračuje už pět let, jordánské schopnosti pohltit další jsou na hraně,“ uvedl velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík, který na schůzce požádal, aby pomoc České republiky Jordánsku byla ještě intenzivnější než dosud.

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci k otázkám uprchlíků (zdroj: ČT24)

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by ambasády měly realisticky informovat o poměrech, které jsou v Evropě. „My se setkáváme s tím, že lidé, kteří obchodují s migrací, poskytují lidem v uprchlických táborech zkreslené informace o skutečných poměrech v Evropě. To znamená, nadsazuje se sociální zabezpečení, nadsazuje se řešení bydlení, řešení zaměstnání, vytvářejí se iluze, které jsou potom vystřídány deziluzí,“ řekl premiér. Kampaň by podle něj měla být celoevropská.

Vláda nebude měnit svůj postoj

„Je potřeba také vrátit lidem z těchto zemí perspektivu, aby ji nehledali jinde,“ uvedl Sobotka. Dvoudenní setkání zástupců státní správy s českými ambasadory označil za unikátní poradu. Informace z jednání využije Sobotka ve středu a ve čtvrtek na migračním summitu EU-Afrika na Maltě. „Není ale důvod, abychom měnili svůj přístup k této krizi. Od začátku klademe důraz na ochranu vnější hranice EU a na tom jsme se shodli i dnes,“ uvedl premiér.

Jenže jsou i země, kde mediální obraz České republiky není podle velvyslanců ideální. Třeba Německo a Rakousko. Podle premiéra je nutné začít vysvětlovat, jak Česko pomáhá. „Patříme k těm aktivnějším státům Evropské unie, ať už jde o pomoc našim sousedům v Evropě nebo o pomoc, kterou poskytujeme v Africe,“ uvedl předseda vlády.

  • Dát 60 milionů korun na humanitární program MEDEVAC určený na pomoc obětem ozbrojených konfliktů. Díky těmto penězům se mají posílit kapacity zdravotnických zařízení v zemích původu migračních vln.
  • O 40 milionů korun zvýšit pomoc uprchlíkům v regionech původu. Konkrétně by měly peníze z programu ministerstva vnitra jít zejména na podporu uprchlického tábora v iráckém Kurdistánu, na spolufinancování programu ochrany a rozvoje pro severní Afriku a na posílení azylového a migračního systému v Srbsku, které se potýká s přílivem syrských uprchlíků.
  • Víc než milion korun by měl podpořit vnitřní uprchlíky na Ukrajině. Peníze by dostalo ukrajinské ministerstvo sociální politiky na práci s uprchlíky z oblastí bojů na východě země.

Opozice se na postoji vlády k migraci neshoduje. ODS tvrdí, že kabinet zaspal, naopak TOP 09 za ním v této otázce stojí. „Všechny ostatní vlády, zejména Německa a Rakouska, mají své vnitropolitické problémy a říkají, že za to může ta ošklivá česká vláda,“ sdělil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je potřeba se k migrační krizi postavit aktivněji a hájit zájmy České republiky,“ řekl naopak předseda ODS Petr Fiala.

Zásadním tématem následujících dnů má na evropské úrovni zůstat zlepšení ochrany shengenské hranice. „Je potřeba udělat evropskou pohraniční stráž a je potřeba říct Turecku, že jim dáme peníze, ale za podmínky, že zabrání ilegálnímu přílivu migrantů,“ uvedl k tomu místopředseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Vydáno pod