Ovčáček: Na Albertově nepůjde prezidentovi o islám

Prezident republiky Miloš Zeman přijde 17. listopadu odpoledne na pražský Albertov, aby položil květinu k pamětní desce upomínající na roky 1939 a 1989. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odmítl, že by se měla hlava státu zúčastnit protiislámské demonstrace. Uvedl však, že promluví k občanům, pokud se na místě nějací shromáždí. Blok proti islámu podle Ovčáčka svolal na Albertov svoji akci až poté, co se tam prezident rozhodl jít.

„Na Albertově nejde o akci Bloku proti islámu, jde o prezidentskou akci. Zdůrazňuji, že pan prezident zde nebude proti islámu demonstrovat. Pan prezident si připomene 17. listopad 1939 a 1989,“ uvedl Jiří Ovčáček s tím, že Miloš Zeman položí květinu k pamětní desce, kterou spolu s dalšími středoevropskými prezidenty odhalil loni.

Prezidentův mluvčí: Na Albertově půjde o prezidentskou akci, ne o demonstraci (zdroj: ČT24)

Prezident republiky přijde na Albertov mezi 14. a 15. hodinou. Blok proti islámu svolal na totéž místo na 14:00 akci, kterou označil jako „demonstraci na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám“. Prezidentův mluvčí upozornil, že původně plánoval Blok proti islámu demonstraci na Hradčanském náměstí. „Nedávno zde akci zrušil a vyjádřil přání podpořit pana prezidenta tím, že účastníci setkání přijdou právě na Albertov,“ popsal.

Naznačil však, že Miloš Zeman na demonstraci promluví bez ohledu na jejich náboženské postoje. „Pokud zde budou občané, je samozřejmostí, že pan prezident před nimi promluví,“ uvedl Ovčáček.

Je zcela zřejmé, že antizemanovská kampaň – a součástí jsou i spekulace ohledně Bloku proti islámu – je opět v plném proudu.
Jiří Ovčáček
mluvčí prezidenta republiky

Loni na Albertově Miloš Zeman vystoupil spolu s tehdejšími prezidenty visegrádských zemí a Německa – Jánosem Áderem, Joachimem Gauckem, Andrejem Kiskou a Bronislawem Komorowskim. Diváci ale tehdy českého prezidenta vypískali a někteří na něj házeli vajíčka. Miloš Zeman byl tehdy na dosud nejnižším bodě své popularity po kontroverzním rozhlasovém vystoupení, ve kterém při kritice českých politiků a také odpůrkyň režimu ruského prezidenta Putina neváhal použít vulgarismy.