Premiér bude požadovat omluvenky od ministrů, kteří nepřijdou hájit své zákony

Události: Ministři budou zastoupeni kolegy jen po omluvě (zdroj: ČT24)

Premiér si zjednává pořádek. Ministři jej budou muset písemně požádat o souhlas, aby jejich zákon v parlamentu mohl obhajovat některý z kolegů. Bohuslav Sobotka (ČSSD) tak reaguje na kritiku časté neúčasti členů svého týmu na jednáních v obou komorách parlamentu. Premiér uvedl, že v případě projednávání zásadního bodu šéfy resortů neomluví ani dovolená.

Při jednání o dvojím zdanění mezi Českem a Lichtenštejnským knížectvím byly lavice ministrů poloprázdné. „Poprosím někoho z vlády, zda by se ujal role pana ministra, který zde není přítomný,“ vyzvala místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO).

Namísto šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) tak změnu hájil ministr kultury. Poslanci se ale ptali i na ekonomická čísla. „Vzhledem ke svému resortnímu zaměření se mohu vyjádřit spíše ke kulturní výměně mezi Českou republikou a Lichtenštejnským knížectvím, která je velmi bohatá,“ omlouval se Daniel Herman (KDU-ČSL).

Gazdík v Událostech, komentářích: To, co předvádí koalice, je za hranou (zdroj: ČT24)

Situace se okamžitě chopila opozice a začala řešit, zda bez jasného mandátu a písemného souhlasu vlády může za kolegu narychlo zaskočit jiný člen kabinetu. Premiér zareagoval. V budoucnu bude každý ministr potřebovat písemnou omluvenku, pokud nebude před poslanci či senátory hájit svůj bod. Zda je omluva adekvátní, posoudí premiér.

Sobotka: Dovolená není omluva

„Ministr se nemůže jen tak omluvit. Pokud bude zastoupen, bude k tomu potřeba souhlas předsedy vlády. Budu pečlivě zkoumat, jestli je pro neúčast ministra na jednání parlamentu vážný důvod,“ vysvětlil Sobotka, jak si chce u kolegů zjednat kázeň. „Podle mě stačí, když se bude dodržovat stávající praxe, která byla v minulosti vždy respektovaná. Když se projednává zákon, tak ministři do sněmovny prostě přijdou,“ uvedl předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Naposledy opozice kritizovala ministra financí za to, že namísto mimořádné schůze odjel na dovolenou. „Já jsem dva týdny dopředu hlásil, že mám dovolenou. Řešila to celá opozice, přitom je to jenom kvůli tomu, že oni obstruují,“ bránil se Babiš.

Já respektuju a vážím si toho, že pan ministr Babiš chce být určitý čas s rodinou. Méně chvályhodné je, když chce být s rodinou v okamžiku, kdy on sám, jeho strana a vládní koalice vyvolala mimořádnou schůzi, protože úředník z ministerstva financí nestihl v plánovaném termínu po jednání vlády přinést do sněmovny včas návrh zákona.
Petr Gazdík

Podle premiéra ale nově nebude dovolená důvodem k omluvě v případě, že ministr má hájit pro jemu svěřený resort zásadní bod. „Dovolená není důvod, proč by měl být ministr zastoupen. Myslím, že důvodem je nemoc či zahraniční cesta,“ ujasnil pravidla docházky premiér.

Nejvíce omluv
Zdroj: ČT24

Obecně, ať už mají na pořadu jednání vlastní bod, nebo ne, je nejčastěji omlouvajícím se ministrem z hlasování v poslanecké sněmovně Milan Chovanec (ČSSD), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). V Senátu má pak nejnižší účast na jednání sám Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Lubomír Zaorálek.