Babiš přijme ochranku, pokud ji vláda rozšíří i na ministra financí

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš přijme policejní ochranu, pokud se rozšíří seznam osob, které má policie chránit. Chce, aby pod ochranu spadal i ministr financí. Řekl to po schůzce s policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Rozšíření ochrany chce Babiš navrhnout vládě.

Na schůzku s Tuhým přišel i šéf ochranné služby Jiří Komorous. „Předběžný závěr z jednání je, že pan ministr bude iniciovat změnu nařízení vlády, při kterém jsou určeny osoby, jimž je poskytována ochrana, a na základě tohoto by pak bylo přistoupeno ke konkrétní ochraně,“ popsal schůzku Tuhý.

Kdy by vláda mohla změnu projednat, zatím Babiš nechtěl odhadovat. Už dříve řekl, že ministr financí by měl být chráněn policií stejně jako jiní ústavní činitelé.

Pod ministra totiž spadá celní správa, hazard, vybírání daní, daňové podvody a další případy, které prý mohou šéfa resortu dostat do problémů: „Ministr je v tomhle směru v pozici potenciálně ohrožené osoby. Je třeba to řešit systémově.“

Útvar pro ochranu ústavních činitelů má podle Tuhého dostatek členů, pokud by se případně rozšířil okruh lidí, které mají policisté chránit. Než ale vláda rozhodne, ponechá si Babiš svoji soukromou ochrannou službu. „Bude to sofistikovanější,“ popsal pak rozdíly mezi soukromou a policejní ochranou. 

Babiš požádal o přidělení ochranky minulý týden. Zmínil případy ohrožení, mezi které patřilo například to, že albánská mafie chtěla přepadnout jeho dům, nebo dopis s jedem, který mu byl v minulosti odeslán.