Lidé chtějí umírat doma. Domácí péči by mohla platit pojišťovna

Lidé v Česku by mohli častěji umírat v kruhu svých blízkých. Podle deníku MF DNES Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dokončuje test, jehož výsledky rozhodnou, zda bude domácí hospicovou péči proplácet. Lidé, kteří se dnes rozhodnou umírat doma, si totiž standardní lékařskou péči musí platit sami. V Česku by tedy mohlo od příštího roku začít fungovat to, co je v západních evropských zemích běžné.

Několikaměsíční projekt VZP má skončit v únoru. Test má zjistit, zda mají lidé o domácí hospicovou péči zájem a jaké jsou finanční podmínky. Do projektu se zapojilo 350 pacientů a devět zařízení, která navrhla odborná lékařská společnost paliativní medicíny. Většinou jde o společnosti zřizované charitami, diakonií nebo krajským úřadem.

Pokud budou výsledky testu uspokojivé, začne VZP domácí hospicovou péči platit. „Máme ambici, aby poté, co ověříme poptávku po této službě, jsme ji zařadili do standardního režimu hrazených věcí,“ uvedl podle MF DNES ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Cesta domů: Domácí péče je levnější

Už nyní se podle ředitele Kabátka ukazuje, že reakce jsou pozitivní. Situace lidí, kteří se rozhodnout umírat doma, je totiž poměrně svízelná. Ačkoliv umírající v domácí péči platí stejné zdravotní pojištění, které by mu v nemocnici zajistilo dané služby, musí si mnohé věci hradit sám. Pokud třeba není kvůli nemoci schopen polykat léky, platí si léčiva v pohodlnější formě v podobě injekce nebo čípku kompletně ze svého.

Paradoxně je přitom péče o umírající v nemocnicích nebo v lůžkových hospicích mnohem dražší než péče mobilních hospiců, tvrdí Marek Uhlíř, ředitel organizace Cesta domů, která doprovází pacienty ke smrti v jejich vlastním domácím prostředí.

„Rozhodně není levnější lůžková péče než péče doma. Umírání na lůžku stojí více než doma, na to máme jasné statistiky. Pojišťovna navíc doma neplatí téměř nic, zato na lůžku v hospici polovinu péče co v nemocnici,“ zdůrazňuje Marek Uhlíř.

Odejít v kruhu rodiny

Česko má podle Uhlíře extrémně vysoký počet lidí umírajících v nemocnicích nebo v léčebnách dlouhodobé péče. Domácí péči přitom podporuje i Světová zdravotnická organizace.

Podle dat Cesty domů si přibližně 80 procent lidí přeje zemřít v kruhu rodiny, většina českých pacientů navzdory tomu umírá v nemocnicích. V péči domácích hospiců umírá pouze kolem jednoho procenta lidí, zatímco v sousedním Německu je jich poměrně osmkrát více.

Mobilní hospice jsou zatím odkázány pouze na dárce, veřejné sbírky, granty nebo dotace. Zástupci hospiců jednali s pojišťovnami o změně proplácení paliativní péče již dříve, shodu se však zatím nepodařilo najít.

Vydáno pod