Brněnský soud zamítl Janouškovi žádost o přerušení trestu vězení

Brněnský krajský soud zamítl lobbistovi Romanu Janouškovi žádost o přerušení výkonu trestu vězení ze zdravotních důvodů. Soud totiž dospěl k závěru, že trest není nutné přerušit, protože vězeňská nemocnice v Brně-Bohunicích mu poskytuje všechnu potřebnou zdravotní péči, řekla mluvčí krajského soudu Simona Tesařová. Janoušek si odpykává 4,5 roku vězení za sražení ženy autem.

Janoušek byl za sražení ženy odsouzen na 4,5 roku. Do vězení nastoupil loni v listopadu a verdikt se od té doby snaží neustále zvrátit. Novou žádost o přerušení výkonu trestu si podal 14. října. Důvodem jsou zdravotní potíže, na které Janoušek upozorňoval před nástupem trestu.

Janouškovi v minulosti vyoperovali hematom a jeho advokát Vít Široký už dříve uvedl, že bude kvůli závratím zřejmě potřebovat další zákrok v oblasti hlavy. Janouškovu operaci doporučuje zejména šéf vrchlabské nemocnice, kde byl podnikatel hospitalizovaný před nástupem do vězení. „Jeho obtíže jsou velmi výrazné a je třeba se jimi zabývat,“ upozornil už dříve Vladimír Dryml.

Každý, kdo si myslí, že doktor Dryml si vymejšlí, tak ať se podívá na hlavu pana Janouška. Já bych nechtěl být v jeho kůži, i když má tolik miliard.
Vladimír Dryml
ředitel vrchlabské nemocnice

Janoušek zkouší i ústavní stížnost

Janoušek už žádost o přerušení trestu ze zdravotních důvodů jednou podal. Letos na jaře ji ale brněnský krajský soud zamítl. V červenci pak u Nejvyššího soudu neuspěl ani s dovoláním. V říjnu si proto podal ještě ústavní stížnost, která dosud nebyla vyřízena.

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu jiné řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena ho dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se ale na zelenou rozjel, ženu porazil a ujel. Nedaleko ho ale dopadli policisté a v dechu mu naměřili přes dvě promile alkoholu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Řidička měla po nárazu otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Janoušek se hájil tím, že řidičku v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi ale vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.

Pražský městský soud muži původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest. Odvolací senát ale trest ještě o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí sedm let usednout za volant.

Policie vyšetřuje Janouškovy znalce

V souvislosti s nehodou ale můžou padnout i další tresty. Policie prověřuje, jestli znalci přizvaní obhajobou nezmanipulovali své závěry. U soudu tvrdili, že lobbista ženu srazil bočním zrcátkem a nemusel ji vidět.

Soud ale dal za pravdu posudku, který si sám objednal. Podle něj stála žena přímo před autem. „Dělám to 40 let, takže zkušenosti mně prakticky nedovolí, abych udělal nějakou zásadní chybu,“ hájil už dříve svůj posudek znalec přizvaný obhajobou Jiří Doleček.

Události: Soud zamítl Janouškovu žádost o propuštění (zdroj: ČT24)

Janoušek je podezřelý i z vyvádění peněz

Samotného Janouška detektivové také dál podezírají z vyvádění peněz ze státních a polostátních firem. Detektivové se snaží například prokázat, že jím ovládaná krevní laboratoř Chambon poškodila Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

Laboratoř měla VZP účtovat o několik desítek milionů korun víc, než na které měla nárok. Vzniklá škoda je pro případné obvinění zásadní. Pojišťovně ale nakonec žádná nevznikla. “Celá vyčíslená částka už byla společností Chambon uhrazena,“ řekl České televizi mluvčí VZP Oldřich Tichý.