Smog odchází, rekordní tepla zůstávají

Smog odchází, rekordní tepla zůstávají (zdroj: ČT24)

Ovzduší v Česku se zlepšilo. Meteorologové odvolali smogovou situaci v krajích Ústeckém, Moravskoslezském, Královéhradeckém, Pardubickém a v brněnské aglomeraci. V platnosti zůstává pouze ve Zlínském a Olomouckém kraji, také v těchto regionech ale smogu ubývá. Zároveň pokračují pro listopad neobvykle vysoké teploty. Na čtyřech místech České republiky dnes padl absolutní teplotní rekord pro listopad.

V Olomouckém kraji se koncentrace polétavého prachu výrazně snížily v Přerově. Radnice proto zrušila bezplatnou MHD, kterou kvůli smogu zavedla v pátek. Nečistot v ovzduší mírně ubylo také v Olomouci a Prostějově, kde ale jejich koncentrace stále dvojnásobně převyšují povolené limity.

Ve Zlínském kraji je už na podlimitních hodnotách většina stanic, výjimkou jsou Otrokovice a Uherské Hradiště, avšak i tam koncentrace prachu v ovzduší znatelně klesly a přiblížily se povolené hranici 50 mikrogramů na metr krychlový.

  • Smogová situace se vyhlašuje poté, co na některých stanicích je dva dny po sobě naměřen čtyřiadvacetihodinový průměr polétavého prachu převyšující hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový. Limit je 50 mikrogramů na metr krychlový.

V Moravskoslezském kraji byl imisní limit překročen jen v Orlové na Karvinsku. Výraznější zhoršení tam ale už meteorologové nečekají. „Během neděle nepředpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace. Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat v Moravskoslezském kraji převážně kolem hodnoty imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

Ústecký kraj přestala po třech dnech trápit inverze. Meteorologové dnes ráno odvolali varování před smogovou situací. Inverzní počasí panovalo na severu Čech celý týden. Ve čtvrtek se v důsledku tepla a bezvětří rozptylové podmínky zhoršily natolik, že koncentrace oxidu siřičitého překročila 250 mikrogramů na metr krychlový. Za hranici limitů se tato látka dostala po dlouhých letech. Oxid siřičitý trápil obyvatele regionu nejvíc v 90. letech, kdy ještě nebyly odsířené teplárny a elektrárny.

Rozptylové podmínky v Královéhradeckém a Pardubickém kraji se výrazně zlepšily a meteorologové dnes ráno v regionu odvolali smogovou situaci. Špatné rozptylové podmínky trvaly od čtvrtečního odpoledne, hodnoty polétavého prachu (PM10) na měřicích stanicích více než dvojnásobně překračovaly povolený čtyřiadvacetihodinový imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Teplotní rekordy padají i v neděli (zdroj: ČT24)

Teplotní rekordy padají i v něděli

Na čtyřech místech České republiky dnes padl absolutní teplotní rekord pro listopad. Jednalo se o Tušimice, Doksany, Kralovice a Velké Meziříčí. V Brodě nad Dyjí byl listopadový rekord vyrovnán. Rekord pro dnešní den pak překonalo 110 ze 137 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v Kobylí, a to 20,7 stupně.

Kromě Kobylí se odpolední teploty dostaly přes dvacet stupňů ještě v Husinci na Prachaticku, Brodu nad Dyjí, Dyjákovicích a Lednici. V Pohořelicích naměřili okolo 15:30 přesně 20 stupňů Celsia.

Také během soboty padl absolutní teplotní rekord pro listopad na čtyřech místech ČR. Nejtepleji bylo v Kopistech, kde naměřili 20,4 stupně Celsia. Dvacet stanic, které fungují alespoň 30 let, pak překonalo teplotní rekord pro dnešní den. Bylo mezi nimi i pražské Klementinum, kde se teplota sleduje od roku 1775.

Meteorologové očekávají, že i začátek příštího týdne bude teplý. V jeho závěru by se mělo ochladit, maximální denní teploty ale stále zůstanou okolo deseti stupňů Celsia. Od pondělka by zároveň mělo pršet a foukat vítr, což bude nadále pomáhat zlepšování smogové situace.