Teplotní rekordy padají i na podzim, o víkendu může být až 20 stupňů

V Česku byly druhý den po sobě naměřeny teplotní rekordy. Padly na víc než pětině měřicích stanic. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích – 18,8 stupně. Teplé počasí lze podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávat i o víkendu, zejména v neděli, kdy rtuť v teploměru bude atakovat dvacítku.

Rekordy v pátek naměřilo 30 ze 138 stanic, které počasí sledují aspoň 30 let. Nad 18 stupňů bylo kromě Českých Budějovic také v Klatovech, Husinci na Prachaticku a Dobřichovicích u Prahy. „Nejtepleji je v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském kraji a na Vysočině,“ popsal ČHMÚ. V některých částech Česka ale bylo výrazně chladněji, v Ústeckém kraji a na střední a jižní Moravě teploměr odpoledne ukazoval jen kolem 11 stupňů Celsia.

Události ČT: Předpověd počasí (zdroj: ČT24)

Republiku aktuálně trápí smogová situace, která je nejhorší v Praze a Středních Čechách, Olomouckém a Zlínském kraji, na východě kraje Moravskoslezského a v brněnské aglomeraci. O víkendu by se ovzduší mělo postupně zlepšovat.

V sobotu lze očekávat oblačnou až zataženou oblohu, především ráno a dopoledne, kdy většinu území skrápí občasný déšť. Nejčastější odpolední teploty budou 12 až 16 stupňů. Neděle by už měla být povětšinou bez deště, odpoledne bez větší oblačnosti a s vysokými teplotami v rozmezí 15 až 19 stupňů, na některých místech možná i 20. Žádná výrazná změna počasí se nečeká ani příští týden, svatý Martin se tak letos na bílém koni neprojede.

Vydáno pod