Svatý Martin už je na cestě. Svatomartinské husy míří na pekáč

Události: Poptávka po svatomartinských husách (zdroj: ČT24)

Chovatelé hus i restaurace se připravují na svatomartinské posvícení. Jeho obliba v Česku stále roste a s ním i počet hus, které skončí na pekáči. I když jich loni tuzemští drůbežáři odchovali 20 tisíc, poptávce nestačili a museli husy dovážet ze zahraničí.

Šlechtitelská stanice Byňov u Nových Hradů chová husy na pěti rybnících. Jsou speciálně vyšlechtěné k tomu, aby dorostly větší váhy - kolem šesti kil. Jinak se ale stanice drží osvědčených postupů. Chovají je u vody, krmí trávou a pšenicí.

„Máme pět tisíc hus, za rok uděláme padesát tisíc housat, z toho pětačtyřicet tisíc se prodá v malém a zbytek prodáváme na Vánoce a na Martina,“ říká chovatelka hus Naďa Hrvolová z Rybářství Nové Hrady.

Pravá čistokrevná česká husa ale vypadá trochu jinak. Národní plemeno husy domácí, které se na českých dvorcích chovalo prokazatelně už před šesti sty let, bylo ještě nedávno na vyhynutí. Hrstka chovatelů se ale rozhodla bránit tradici.

Jedním z hlavních zachránců plemene česká husa je pan Jaroslav Kalaš z Lípy u Hradce Králové, který chová šedesátihlavé hejno. „Zůstal jí zachovaný pud sezení, to znamená, že ta husa je schopná vysedět si housátka, housátka si odchovat. Při tom všem jí stačí skromná pastva,“ říká pan Kalaš.

Svatomartinská husa
Zdroj: ČT24

Restaurace mají napilno

Čím dál častěji končí husy na svátečním stole na svatého Martina. Oblibu svatomartinských hodů dokazují i přípravy českých restaurací. Jen v Českých Budějovicích připraví tradiční menu 24 restaurací a vznikly k tomu i webové stránky. Živá pětikilová husa stojí kolem 400 korun, porce pečené v restauraci vyjde přibližně na 250 korun.

„Letos už kupujeme sto hus. Začínali jsme někde na šedesát, takže je vidět ta tendence. Lidé si už dopředu rezervují místa,“ potvrzuje šéfkuchař restaurace Masné krámy Luděk Hauser. Právě i v této restauraci skončí husy z byňovského chovu. Lidé budou moci ochutnat paštiku, jatýrka, drůbkovou polévku a také tradiční pečenou husu s jablky.

Vydáno pod