Hnutí ANO vyloučilo ze svých řad brněnského radního Tomáše Kratochvíla

Vedení hnutí ANO vyloučilo radního Brna Tomáše Kratochvíla ze svých řad. Po jednání předsednictva ANO v Praze to řekl předseda hnutí Andrej Babiš. Podle něj Kratochvíl poškozoval hnutí. Brněnské ANO už dříve vyzvalo Kratochvíla k rezignaci na funkci radního, on ale odstoupit nehodlá. Odvolat ho může jedině zastupitelstvo. Kvůli Kratochvílovi hrozí rozpad brněnské koalice, která je složena z ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Kratochvíl, který na jednání v Praze nebyl, řekl, že ho rozhodnutí ANO překvapilo.

„Na základě doporučení krajské organizace i pana primátora jsme dospěli k názoru, že pan Kratochvíl poškozuje naše hnutí, že působí proti zájmům našeho hnutí, že se chová nestandardně a na základě těchto poznatků jsme ho z hnutí vyloučili,“ řekl Babiš.

Naše hnutí je mladé a prochází nějakou očistou, ale je důležité, že to řešíme. Řešíme to velice rychle a nekompromisně.
Andrej Babiš
předseda hnutí

ANO už dříve vyzvalo Kratochvíla, aby odstoupil z funkce radního. On to ale neudělal ani na výzvu primátora Brna Petra Vokřála, který je místopředsedou ANO.

Vokřál po jednání předsednictva prohlásil, že radní Kratochvíl nedodržoval předvolební závazky hnutí. „Je to nešťastná situace, ale náš kolega bohužel selhal. V celé řadě transakcí se choval nestandardně, nerespektoval rozhodnutí ani klubu ani oblasti. Na druhou stranu jsem rád, že brněnská organizace projde očistou,“ komentoval rozhodnutí Vokřál.

Brněnský primátor připustil, že Kratochvílovo jednání mohlo spadat také do trestněprávní roviny, konkrétní podezření ale nevyslovil. „Zvažujeme řadu dalších kroků, ale nechtěl bych je řešit přes média,“ poznamenal.

Není to jen naše tvrzení, bylo publikované i vyjádření starosty Brna-středu Martina Landy (Žít Brno), který komentoval, že se pan Kratochvíl snažil ovlivnit nějakou obchodní záležitost.
Andrej Babiš
předseda hnutí

Kratochvíl: Babiš má o dění v Brně účelové informace

Předseda ANO Andrej Babiš dostal účelové informace o dění v brněnské organizaci, v reakci na své vyloučení z hnutí to uvedl brněnský radní Tomáš Kratochvíl. Republikové předsednictvo ANO Kratochvíla vyloučilo na žádost brněnského primátora Petra Vokřála.

Kratochvíl tvrdí, že je ostatním brněnským radním nepohodlný, protože nepodporuje klientelistické vazby. Výzvou k jeho rezignaci prý chtějí zakrýt, že neřeší problémy města. Kratochvíl taky uvedl, že nespokojení jsou i další členové krajské organizace.

„Jsem si vědom, že můj dlouhodobý postoj, který mě přivedl i k zapojení se do hnutí ANO, odmítající jakoukoliv formu klientelismu, je některým brněnským členům vedení ANO dlouhodobě nepohodlný,“ uvedl Kratochvíl v prohlášení. Podle pátečního Babišova vyjádření Kratochvíl poškozuje ANO a působí proti jeho zájmům.

„Jsem přesvědčen, že vyjádření pana předsedy Andreje Babiše je důsledkem faktu, že byl naprosto účelově informován o celé situaci nejen v brněnské organizaci ANO, ale i o stavu brněnské koalice,“ reagoval Kratochvíl na krok předsednictva. Podle primátora Vokřála Kratochvíl v řadě oblastí selhal a nerespektoval rozhodnutí zastupitelského klubu ani oblastního sdružení.

Vyloučený radní tvrdí, že je vrcholným představitelům hnutí ANO v Brně nepohodlný, protože poukazuje na to, že neplní své volební sliby. „Ani po roce není na stole programové prohlášení rady, neexistuje shoda v rámci stávající koalice na klíčových programových bodech - poloha nádraží, cena předplatného jízdného a dalších,“ uvedl. Výzvou k rezignaci podle něj brněnští představitelé vypouštějí dýmovou clonu, aby zakryli vlastní chyby.

Lidovci v Brně odvolání Kratochvíla nepodpoří

Hnutí vyzvalo své partnery, aby Kratochvílovo odvolání podpořili. Lidovci ale řekli, že návrh nepodpoří, protože by tím porušili koaliční smlouvu. Z ní vyplývá, že se žádný člen koalice nebude podílet na odvolání jiného člena koalice. To tvrdí i zelení.

Lidovci navíc poukazují na to, že nemají s Kratochvílem problémy, naopak s nimi vždy jednal korektně a zohledňoval jejich připomínky.

Vokřál po jednání řekl, že brněnská organizace chce dál jednat o zachování stávající koalice. Nevyloučil ale, že by dosavadní spolupráce s lidovci, zelenými a Žít Brno mohla skončit. „Nechceme se nechat tlačit do kouta,“ prohlásil. „V případě, že se nedohodneme, budeme nuceni vyjednávat též o nové koalici, ale to bych nechal až po koaliční schůzce,“ dodal.

Kratochvíl má jako radní na starosti městské firmy. Jeho úkolem bylo zřízení městského holdingu, který by zefektivnil práci městských firem a uspořily by se tím stovky milionů korun. Navíc ANO slibovalo, že se zasadí o to, aby v představenstvech městských firem nebylo tolik politiků jako nyní. To se ale dosud nestalo.

ANO už v říjnu přijalo usnesení, že pokud se koaliční partneři nebudou podílet na Kratochvílově odvolání, mají zastupitelé za ANO vyjednávat s ostatními o nové koalici. Lidovci v pátek přijali podobné usnesení, kterým si schválili zahájení vyjednávání o nové koalici. Zatím se však současná koalice nerozpadla a Vokřál považuje za prioritu její zachování.

ANO v Brně má mezi 55 zastupiteli 13 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL shodně po sedmi, ODS má pět zastupitelů a KSČM, SZ a TOP 09 mají mandáty čtyři.

Babiš: Média dramatizují problémy ANO

Média dramatizují problémy problémy ANO v regionech, řekl po pátečním jednání předsednictva hnutí jeho předseda Andrej Babiš. Připustil, že ANO přišlo o koalice v některých městech, ale to podle něj není nic mimořádného. Dodal, že ANO je mladé a prochází očistou.

Do budoucna by chtěl upravit vztah zastupitelů k hnutí a lépe prověřovat nové členy. Na pátečním jednání republikového předsednictva dorazili představitelé hnutí z Brna, Opavy, Českých Budějovic, Ostravy a Ústí nad Labem. Problémy mají i koalice v jiných městech.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Média celou situaci trochu dramatizují. V mnoha případech nás na radnici opustil koaliční partner. Je ale pravda, že došlo i k rozkolům uvnitř našeho hnutí, které je pořád ještě velmi mladé,“ prohlásil po jednání předsednictva šéf hnutí Andrej Babiš.

Na jednání si předsednictvo hnutí postupně vyslechlo informace o vývoji v Ústí na Labem, Opavě nebo Brně. Účastnil se také primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda nebo ostravský primátor Tomáš Macura.

Babiš novinářům vypočítal, že hnutí v regionech obsadilo velké množství zastupitelských postů, a proto je přirozené, že v některých městech koalice nevydržely. „Myslím si, že je to v normě, není to nic mimořádného,“ uvedl.

ANO má zastupitele ve všech statutárních městech

V loňských komunálních volbách hnutí ANO získalo zastupitele ve všech 26 statutárních městech. V polovině z nich volby vyhrálo, v 18 se zapojilo do tamní vládnoucí koalice. V deseti obsadilo také primátorskou funkci. Během roku se ale na řadě radnic projevily rozpory v koalicích nebo i přímo uvnitř hnutí.

Problémy v poslední době ANO řeší v Praze nebo Brně. O primátory předtím přišlo ve Frýdku-Místku a v Ústí nad Labem. Koalice se rozpadly také v Českých Budějovicích, Opavě, Mostě nebo v Karlových Varech. V minulosti vedení strany rozhodlo o úplném zrušení buňky v Ústí nad Labem.

Studio ČT24: ANO má problémy v koalicích v některých městech (zdroj: ČT24)

Babiš již dopoledne prohlásil, že problémy pramení mimo jiné z toho, že ANO je mladé hnutí a nekšeftuje s tradičními stranami. „Jsme mladé hnutí, tak procházíme očistou a při náznacích, že naši členové nehájí naše zájmy a to, co jsme proklamovali, zasahujeme, a po rozhovorech a jednání je vyloučíme,“ popsal Babiš.

Kandidáty v regionech chce Babiš lépe prověřovat

Problémy v regionech podle Babiše pramení i z toho, že někteří členové nejsou dostatečně prověření. „Musíme být přísnější, věnovat tomu víc času, možná skočit do hospody do toho města. Tam se toho možná dozvíme víc, než přes oficiální papíry,“ řekl v nadsázce Babiš.

O lepším výběru osob na kandidátky mluvil již dříve místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Jako jednu z variant navrhoval psychologické testy podobné výběrovému řízení na manažerské pozice.

Předsednictvo ANO podle Babiše uvažuje o úpravě stanov, kterou by se změnil vztah zastupitelů k mateřskému hnutí. „Chceme se podívat na stanovy a řešit nějakým způsobem vztah s hnutím a zastupiteli, protože v momentě, kdy jsou zvoleni, na ně nemáme žádný vliv,“ prohlásil. Dodal, že úprava by měla zohlednit to, že zastupitelé se přihlásili k programu hnutí, jak by měla konkrétně vypadat, ale neupřesnil.

Nebudou-li kvalitní kandidáti, možná ANO v daném regionu kandidátku nepostaví

Babiš v pátek prohlásil, že když hnutí zakládal, měl možnost si do něj tak jako Tomio Okamura pozvat jen přátele a známé, nebo hnutí otevřít. Pak je ale podle něj jasné, že jeho vliv na 9700 kandidátů do komunálních voleb byl minimální. Za důležité má, aby se ANO poučilo a do krajských voleb v příštím roce nominovalo zástupce, kteří mu „nebudou dělat ostudu“. Když si hnutí nebude jisté, že má kvalitní kandidáty, bude podle něj možná lepší kandidátku v daném regionu ani nestavět.

Babiš poznamenal, že ho mrzí, když hnutí dělá obstrukce s přijímáním nových členů. Jen v Praze podle něj delší dobu čeká asi 350 zájemců o členství. Na pohovor se prý nedostal ještě ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který se před časem do hnutí přihlásil.