Prokázání totožnosti? Jen pokud má policie pádný důvod, rozhodl soud

Policie nemůže kontrolovat totožnost občana, pokud k tomu nemá jasný a pádný důvod. Vyplývá to z nejnovějšího verdiktu Krajského soudu v Brně. Ten řešil případ právničky, kterou loni policisté požádali o předložení dokladů během rutinní kontroly ve vlaku. Žena odmítla a musela kvůli tomu strávit dvě hodiny na služebně a podstoupit osobní prohlídku. Podle soudu byl takový postup nezákonný. Policie si proti verdiktu podala kasační stížnost. Případ tak bude řešit Nejvyšší správní soud.

Právnička před rokem cestovala vlakem z Břeclavi do Brna. Při takzvané rutinní kontrole, zaměřené na hledání běženců, ji policisté požádali o doklady. Odmítla, proto ji hlídka odvedla na policejní stanici, kde byla dvě hodiny a podstoupila dvě osobní prohlídky. Následně podala správní žalobu na policii s tím, že tento postup byl nezákonný. Soud jí dal nyní ve sporu s jihomoravskou policií za pravdu.

„Rutinní prohlídky, při nichž musí lidé automaticky předkládat doklady policii, jsou nesmysl. Nic takového neexistuje. Policie musí mít vždy pádný a jasný důvod k tomu, aby mohla občana požádat o doklady. Slušný člověk nemá co tajit, na druhé straně ale není důvod, aby se kdykoli legitimoval,“ uvedla právnička sdružení Ligy lidských práv.

Připomněla, že podle zákona o policii může hlídka vyzvat občana k prokázání totožnosti, například pokud je podezřelý z protiprávního jednání, podobá se hledané nebo pohřešované osobě nebo se zdržuje na místech, kde je to zakázáno.

„V dané situaci ve vlaku nic nezadávalo důvod k tomu, aby si policisté podle mého vzhledu, mé mluvy, mého chování mysleli, že jsem uprchlík,“ uvedla právnička. Nežádala soud o odškodné. Jen po něm chtěla, aby rozhodl, zda je, či není tento postup v souladu se zákonem.