Babiš požádal vnitro o policejní ochranu. Několikrát už prý byl v ohrožení života

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) požádal ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o přidělení policejní ochranky. V poslední době se prý stalo několik incidentů, které ohrozily jeho život. Informuje o tom deník Právo. Podle Babiše je pozice ministra financí „mnohem ohroženější“ než samotný předseda vlády či jiní ministři. Ministr vnitra už prohlásil, že šéfovi státní kasy téměř jistě vyhoví. Pokud by měl Babiš možnost ochranku získat, zváží, jestli ji přijme. Ještě totiž nezná přesně režim policejní ochrany.

  • Na policejní ochranu mají, kromě hlavy státu, automaticky nárok předsedové obou komor parlamentu, premiér, ministři vnitra, spravedlnosti a zahraničí. Vojenská policie hlídá ministra obrany.

„Došlo k několika pokusům, které ohrožovaly můj život, podrobnosti ale sdělovat nechci. Proto jsem dnes (ve středu) poslal ministrovi vnitra dopis, ve kterém jsem ho požádal o udělení policejní ochrany,“ řekl Právu předseda vládního hnutí ANO a současně druhý nejbohatší Čech.

Podle Babiše by měl mít ministr financí nárok na bodyguardy z Ochranné služby Policie ČR automaticky. „Podle mého názoru jsem mnohem ohroženější než premiér, ministr spravedlnosti nebo vnitra. Připravuji novelu zákona o hazardu, opatření proti daňovým únikům, spadá pode mě finanční i celní správa.“ uvedl ministr financí a také vicepremiér.

Pokud jde o konkrétní ohrožení, zmínil Babiš dva případy. „Je pravda, že albánská mafie chtěla přepadnout můj dům, že jsem měl ochranu policie, že u nás bydleli,“ uvedl. Policie podle něj postupovala velmi profesionálně. Ministr financí připomněl také dopis s jedem, který mu byl v minulosti odeslán.

Andrej Babiš požádal o policejní ochranu (zdroj: ČT24)

Už osm let si Andrej Babiš zajišťuje vlastní ochranku, která má za úkol střežit také jeho děti a partnerku Moniku. Rodina se k tomu rozhodla poté, co paní Babišovou na jednom z pražských parkovišť přepadl muž s pistolí. Ministr Babiš si kromě toho platí také vlastní auto s řidičem.

Jestli soukromou ochranku v Babišově okolí vystřídá ta policejní, rozhodne ministr vnitra. Ten teď bude chtít po svém vládním kolegovi upřesnit nebezpečí, které mu hrozí. A ptát se chce i na to, jestli by chtěl kromě sebe chránit i své blízké. „Na základě toho bude vyhodnoceno, jaký rozsah rizika to je a jaká ochrana bude. Je to vicepremiér vlády a pokud má problémy, tak mu pomůžeme,“ řekl Chovanec.

Vydáno pod