Chybí zdravotní sestry – kvůli platům i složitému vzdělávání

Nedostatek zdravotních sester podle nemocnic právě dosahuje kritického bodu. Některá zařízení proto omezují počty lůžek, další nemocnice zavírají celá oddělení. Podle zdravotníků zavinily stav dva faktory - zdlouhavé vzdělávání a nízké platy. „V určitých krajích odchází zdravotničtí asistenti a přecházejí do jiných zemí, třeba do Německa, kde pro krátkém přeškolení pracují jako plnohodnotné sestry,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal (ANO).

Například interní klinika všeobecné fakultní nemocnice v Praze má zhruba polovinu zdravotních sester, které by ve skutečnosti potřebovala. Jinde v nemocnici to není lepší. „Hledáme skoro 200 nelékařských zdravotních pracovníků, z toho velká většina jsou registrované zdravotní sestry. Jsme nuceni uzavřít některá lůžka, na některých klinikách i celá oddělení,“ uvedl mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

Sestry, ale i další pracovníci chybí v celé Praze. Problémy mají i další fakultní nemocnice v hlavním městě. V té motolské chybí 60 sester a i tady omezují počet lůžek. 16 sester shání Nemocnice Na Homolce a 20 dalších sester pak Nemocnice Na Bulovce.

Chybí zdravotní sestry (zdroj: ČT24)

Složitá je i situace v regionech. Střední zdravotnický personál chybí taky v největší středoevropské městské nemocnici v Ostravě. Momentálně by v této nemocnici okamžitě přijali 15 sester. Když nové síly přijdou, podle hlavní sestry zase brzy odchází. „V současné době bohužel peníze hrají velkou roli, a tak odchází za vyšším výdělkem,“ uvedla vrchní sestra Margita Malíšková.

Sestry by měly od nového roku dostat přidáno - stejně jako lékaři - o pět procent. Ani to ale situaci zřejmě nezvrátí. Kromě peněz stojí za kriticky nízkým počtem sester i složité vzdělávání. Jen s maturitou totiž sestra nemůže pracovat bez dohledu, tedy jako samostatná sestra. To by chtělo ministerstvo zdravotnictví změnit.

Zákon o nelékařských povoláních, který má praxi upravit, se ale připravuje už roky a ministerstvo počítá s tím, že by ho vláda mohla projednat v první polovině příštího roku. Platit by tak mohl nejdříve od ledna 2017.