Utečenci nepřišli, stanový tábor v Břeclavi jde k zemi

Stanový tábor v Břeclavi jde k zemi (zdroj: ČT24)

Hasiči demontují provizorní stanový tábor Poštorná, který pro potřeby zvládání migrační krize vyrostl na začátku září u břeclavské věznice. Tuzemské úřady tehdy očekávaly nárůst počtu migrantů zadržených na českém území, běženci se ale České republice vyhýbají. Stany se proto vrátí do skladů hasičského sboru.

Provizorní tábor, který v areálu věznice Poštorná u Břeclavi vyrostl na začátku září, tvořily stavební buňky a stany pro tři stovky běženců. Kraj i ministerstvo vnitra předpokládaly, že se jižní Morava coby region sousedící s Dolními Rakousy stane tranzitním místem pro běžence směřující do Německa, zejména v mezinárodních vlacích. K tomu ale nedošlo.

Správa uprchlických zařízení odvezla buňky už v úterý, nyní hasiči v areálu skládají svých pětadvacet stanů. Práce by měly trvat do čtvrtečního večera. „Počasí je chladné, příliš nám nepřeje, ale práci to nijak nezpomalí,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Bez komentáře: Bourání stanového tábora v Poštorné (zdroj: ČT24)

Kromě stanů musí dvě desítky hasičů odvézt i tři stovky polních lůžek s matracemi a dalším vybavením. „U nás na jižní Moravě to bylo první ostré nasazení těchto stanů. Ukázalo se, že jsme schopni toto stanové městečko postavit během několika hodin, takže pro nás je to taky zajímavá zkušenost,“ dodal Mikoška.

Panika odezněla

Vybudování tábora pro běžence vyvolalo v Břeclavi vlnu nevole, přestože stál na oploceném území věznice, která byla při stavbě prázdná. „Celý humbuk kolem stanového městečka vznikl díky jednomu vlaku, který přivezl do Břeclavi přes dvě stě migrantů,“ uvedl starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region).

Starosta Břeclavi: Humbuk kolem migrantů spustil jediný vlak (zdroj: ČT24)

„Z dnešního pohledu se může zdát, že stavba tábora byla zbytečná. Nicméně vznikl za situace, která byla vážná a kdy hrozilo, že k nám budou přijíždět běženci ve velkém počtu. Jsem rád, že tábor zůstal po celou dobu osiřelý. Lidé se vždycky obávají toho, co je neznámé. Jsme rádi, že proběhla veřejná diskuse s občany. Myslím, že to bylo velmi užitečné,“ zhodnotil starosta.

Areál obydlí vězni

V 90. letech objekt sloužil jako záchytné centrum pro běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Pak ale příliv uprchlíků do ČR opadl a areál byl léta nevyužitý. Převzala jej Vězeňská služba ČR a přestavěla na věznici.

Prvních dvacet arestovaných do areálu zamíří v polovině listopadu a břeclavská radnice proto nepředpokládá, že by při případném zhoršení situace mohl v Poštorné běženecký tábor vzniknout znovu. Celkem věznice pojme až 200 odsouzených.

„Areál je v současné době připraven na provizorní provoz. Ještě se dodělávají vnitřní úpravy, jako dovybavování kanceláří a podobně. V průběhu příštího roku se počítá s postupným naplňováním kapacity,“ uzavřela mluvčí břeclavské věznice Iva Bednářová.