Dohnal zůstává v aktivní službě, Pelikán vyhověl jeho rozkladu

Odvolaný šéf Vězeňské služby Petr Dohnal nebude přeřazen do záloh a zůstává tak dál v aktivní službě. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) vyhověl jeho rozkladu proti rozhodnutí ministerstva ohledně svého přeřazení. Zda by rozhodnutí mohlo mít vliv na případnou Dohnalovu kandidaturu na post šéfa Generální inspekce bezpečnostníchsborů, není jasné. Dohnal to nekomentoval.

„Rozhodnutí o zařazení do záloh bylo vážným porušením zákona, proto si cením toho, že ministr Pelikán toto rozhodnutí jako nezákonné zrušil. Mrzí mě však, že již více než rok jsou vůči mé osobě opakovaně vydávána různá nezákonná rozhodnutí, proti kterým se musím bránit,“ reagoval na rozhodnutí Dohnal.

Dohnala odvolala z funkce exministryně Helena Válková (ANO) počátkem dubna 2014. Zdůvodnila to ztrátou důvěry a údajnými problémy v hospodaření bezpečnostního sboru. Dohnal ale dál zůstal zaměstnancem Vězeňské služby. 

Za Dohnala se postavila odborná komise

Ministerstvo ho proto letos v červnu poslalo do zálohy. Podle Pelikána ale nebylo úplně jasné, jak postupovat. Ministerstvo se nakonec rozhodlo aplikovat nejbližší ustanovení, které se týká toho, když někdo skončí ve funkci. „Zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů s touto situací vůbec nepočítá. Neříká, co se má s tím člověkem stát,“ poznamenal Pelikán.

Podle Dohnala tím ale ministerstvo porušilo zákon, protože mu nenabídlo jiné místo. Ministr proto sestavil komisi z odborníků na danou problematiku a ti dospěli k závěru, že má Dohnal pravdu. „Podřídil jsem se jejich názoru, protože to jsou lidi, kterým věřím,“ vysvětlil Pelikán.

Rozhodnutí ale podle něj neznamená prakticky nic. Dohnal se opět ocitl v zákonem nepředvídané situaci. Tiskový odbor ministerstva doplnil, že „o dalším řešení otázky jeho služebního poměru je oprávněn rozhodovat generální ředitel Vězeňské služby“, tedy Dohnalův nástupce Pavel Ondrášek.

Dohnal žene výpověď před soud

Dohnal navíc se svým odvoláním z čela Vězeňské služby nesouhlasí a s ministerstvem se chce soudit. V září podal správní žalobu. Pelikán už dříve připustil, že u soudu by Dohnal mohl uspět. V čele Vězeňské služby by pak fakticky stanuli dva generální ředitelé. Dohnal ale tvrdí, že o funkci či odškodnění neusiluje: „Mně jde pouze o dodržování práva a spravedlnosti.“

Vydáno pod